Archiv

Aplikace Tečka se změnila v EZKartu. Nově je z ní očkovací průkazka

„Za Tečkou, jak si ji všichni pamatujete, je tečka. Dále už budeme hovořit pouze o její nové reinkarnaci, EZKartě,“ informovalo o změně mobilní aplikace ministerstvo zdravotnictví. Novou hlavní službou aplikace, kterou EZKarta nabídne všem občanům, je očkovací průkazka.

Součástí aplikace ale zůstala také funkce pro uchovávání, zobrazování a validaci covidových certifikátů, jen jako samostatná sekce. „Lze předpokládat, že dojde k postupnému sbližování očkovacího průkazu s očkováním proti onemocnění covid-19, a i toto očkování se tak stane jeho integrální a standardní součástí,“ vysvětluje ministerstvo.

[chooze:article;value:530745]

„Příkladem může být situace, kdy chce senior umožnit svým dětem nebo vnoučatům zobrazit obsah očkovací průkazky. Proto byl implementován mechanismus, kdy aplikace EZKarty spolu s portálem ocko.uzis.cz umožňuje přidělovat (a odebírat) mandáty k obsaženým funkcím i dalším osobám,“ uvedlo ministerstvo.

Zatím se to ale týká jen očkovací průkazky a certifikátů covid-19. „Tato správa mandátů je v tuto chvíli vztažena jen na dostupné funkce EZKarty, tedy očkovací průkazka a certifikáty covid-19, nicméně předpokládáme, že do správy mandátů budou postupně zařazovány i nové funkce tak, jak budou v aplikaci přibývat,“ dodalo.

[chooze:article;value:544399]

Novou funkcí je také to, že uživatelé mohou sdílet obsah očkovací průkazky se svým ošetřujícím lékařem. „Pokud tedy přicházím do nemocnice či ordinace na plánované či akutní ošetření, které vyžaduje rychlé ověření stavu mých očkování (například tetanus), je možné údaje o očkování nasdílet s mým ošetřujícím lékařem,“ upozornilo ministerstvo na novinku.

S rozvojem elektronizace zdravotnictví se má podle ministerstva postupně rozvíjet i EZKarta. Mezi nové plánované funkce patří například elektronický přístup občanů k jejich datům, e-mapa poskytovatelů zdravotních služeb, zasílání e-zpráv ze strany poskytovatelů zdravotních služeb svým pacientům nebo mapa kapacitní dostupnosti poskytovatelů zdravotních služeb pro ambulance.

Statisícům Čechů pojišťovny vrací peníze. Mezi klienty rozdělí stovky milionů (02/2024):

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments