Archiv

Astronomické částky za péči o zuby. Pojišťovny hradí jen část zákroků

Stotisícový účet za rovnátka pro dítě není žádnou výjimkou. Na redakci TN.cz se obrátili rodiče desetileté Anetky. Její dětský zubař doporučil návštěvu ortodoncie. Zároveň upozornil, že účet může dosahovat i stotisícové částky. V Česku je přitom mnoho rodin, které si takové ceny vůbec nemohou dovolit.

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler upozorňuje, že se účty za rovnání zubů mohou značně lišit. „Tak vysoká cena není nutná. Není problém sehnat doktora nabízejícího stejnou službu za 30 nebo 40 tisíc korun,“ vysvětluje pro TN.cz Šmucler a připomíná, že kvůli rovnání zubů je nutné navštívit lékaře třeba i šestnáctkrát.

[chooze:article;value:471306]

​“Za sto tisíc korun jsou neviditelná rovnátka, která ale pro některé případy nemusejí být ani vhodná. Ale kdo bude hledat, může najít i cenu do 50 tisíc,“ vysvětluje šéf stomatologů.

Na otevřený skus připlácejí pojišťovny

U dětí připlácejí pojišťovny účty za ortodoncii u složitých vad typu otevřeného skusu nebo čelistních anomálií. V těchto případech dokonce hradí i použitý materiál.

Pokud je zvolena léčba pomocí fixního ortodontického aparátu, tedy pevnými rovnátky, jsou zdravotními pojišťovnami podle ministerstva zdravotnictví hrazeny výkony související s poskytovanou ortodontickou péčí u pojištěnců do 22 let. „A omezení věkem se netýká pojištěnců se závažnými onemocněními,“ upřesňuje mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

[chooze:article;value:337665]

​“Materiál fixního ortodontického aparátu – jde například o zámky a kroužky – je hrazen pojištěncům se závažnými onemocněními. U ostatních pojištěnců je nezbytná spoluúčast pojištěnce na úhradě použitého materiálu,“ dodává mluvčí ministerstva.

Není konkurenční prostředí

I když Česko trpí nedostatkem zubařů včetně těch se specializací na ortodoncii, ti stíhají obsloužit více pacientů i díky tomu, že jim pomáhá méně kvalifikovaný personál.

Proděkan pro stomatologii na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy René Foltán upřesňuje, že se nelékařský personál může zabývat například některými méně odbornými činnostmi, které přípravu rovnátek urychlí. A může jít například o nasazování gumiček.

S řešením nedostatku potřebných lékařských specialistů by mohly pomoci jednodušší atestace jako v sousedním Německu.  

„Naši sousedé jsou ale v Evropě jedinou výjimkou. Jinak jsou atestace pro obor ortodoncie povinné na starém kontinentu všude. Přesto to ani v Německu není zcela jednoduché. Pro ortodoncii je tam povinná roční praxe na klinice, zatímco u nás to jsou tři roky,“ říká Foltán.

Češi v péči zaostávají

V případě různých mezinárodních srovnání Česko zaostává v oblasti péče o zuby. Ta sice neovlivní, jestli je skus pravidelný, ale je samozřejmě tou nejlepší prevencí například před tvorbou zubního plaku. Na zubech může vznikat také zubní kámen, zanítit se mohou dásně. V krajních případech se rozvine paradontóza. 

I na péči dentální hygieny lze čerpat příspěvky od zdravotních pojišťoven:

​Odborníci kvůli tomu doporučují kromě prohlídek u zubního lékaře pravidelně navštěvovat i dentální hygienu. Málokdo ví, že i na tento druh péče lze získat příspěvek od zdravotních pojišťoven. Ty zveřejnily úhrady platné pro tento rok. Například příspěvek v hodnotě 1 000 Kč získá u nejrozšířenější VZP každý, kdo absolvuje preventivní prohlídku u praktického lékaře. 

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra hradí 500 korun za nácvik správného čištění zubů, dárci krve mají nárok na úhradu ve výši 2 000 korun a dárci orgánů 7 000 korun. Příspěvek na dentální hygienu pro děti do 18 let ve výši 1 000 korun má zase v nabídce Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna. 

Zubní pohotovosti praskají ve švech. Kdyby lidi hledali, tak zubaře mají, tvrdí Šmucler (7/2023):

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments