Archiv

Australský miliardář hodlá postavit přesnou repliku Titaniku. Stavbu plánuje už přes deset let

Přestože Palmer novinářům rozeslal tiskovou zprávu, v níž slíbil, že jeho společnost Blue Star Line postaví „loď lásky a nejvyššího stylu a luxusu“, přiznal, že na stavbu ikonické lodi ještě nemá zajištěnou loděnici, píše deník The Guardian. Vůli v plánech na stavbě pokračovat oznámil téměř deset let poté, co uspořádal velmi podobnou tiskovou konferenci v londýnském hotelu Ritz, na které „zahájil“ svůj sen o Titaniku II.

Na otázku jednoho z novinářů, zda se nejedná o podvod nebo reklamní trik, Palmer odpověděl, že je to „opravdu blbost“ a že má „dost peněz na to, aby postavil Titanic desetkrát“.

[chooze:article;value:520196]

Práce na Titaniku II byly v roce 2015 pozastaveny poté, co kvůli sporu o platby mezi jednou z Palmerových společností a čínskou společností Citic přišel o finanční prostředky. Palmer projekt znovu oznámil v roce 2018 s navrhovaným datem vyplutí v roce 2022. Ve středu Palmer ze zpoždění obvinil pandemii Covidu. Řekl, že tentokrát by mu lidé měli věřit, protože „teď má víc peněz“.

Excentrický miliardář, který koncem tohoto měsíce oslaví sedmdesátiny, se postavil před přístav v Sydney a naznačil, že by mohl zemřít, protože „nic neudělal“. „Takže bych mohl udělat Titanic. Udělám to,“ řekl. „Je mnohem zábavnější plavit se na Titanicu než sedět doma a počítat peníze“.

Palmer prohlásil, že je přesvědčen, že se mu podaří zajistit loděnici včas, aby stavba lodi mohla začít počátkem příštího roku, přičemž první plavba lodi ze Southamptonu do New Yorku, která by kopírovala osudnou nešťastnou plavbu původní lodi z roku 1912, je naplánována na červen 2027.

Samotná loď bude 269 metrů dlouhá a 32,2 metru široká, tedy o něco širší než originál, uvádí CNN. Kapacita bude 2 345 cestujících na devíti palubách s 835 kajutami. Téměř polovina z nich bude vyhrazena pro cestující první třídy.

Na tiuskové konferenci oznámil, že výběrová řízení na stavbu budou vypsána v červnu a smlouvy budou podepsány do prosince. Odhadl, že 56 000 tun vážící loď bude stát 500 milionů až 1 miliardu dolarů. Do projektu podle jeho slov zapojil některé z „nejlepších světových designérů pro výletní lodní dopravu“. Loď by měla mít stejné interiéry a uspořádání kajut jako původní plavidlo, doplněné o taneční sál, bazén a turecké lázně.

Ojedinělý artefakt z Titaniku jde do aukce. Jeho cena je enormně vysoká (9/2023):

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments