Archiv

Babiš v hlavní roli. Kultovní zahraniční magazín si utahuje z Česka

Světově uznávaný časopis o politickém dění Politico vydává pravidelně sloupek pod názvem Odtajněno, ve kterém humorně shrnuje události týdne. V aktuálním vydání se věnoval zejména princezně Kate, od které se dostal k britskému poslanci Andersonovi a jeho „přeběhnutí“ k jiné straně.

Posléze se několik odstavců věnuje Čechům známějšímu jménu, se kterým se teď pojí kauza chybně adresovaného e-mailu. „A když už jsme u toho jazyka, bývalý český premiér Andrej Babiš má problémy poté, co poslal svému poradci Janu Rovenskému e-mail, ve kterém ho žádal, aby vyšťoural špínu na českého ministra zahraničí,“ shrnuje bizarní událost Politico a cituje pasáž, v níž Babiš ministra označila za zm*da. 

V závěru článku editor zmiňuje, že se jedná o to nejlepší z došlé pošty z tohoto týdne. „Nestojí to nic kromě smíchu, který je myslím mnohem cennější než peníze nebo alkohol,“ dodal neformálně. 

[chooze:article;value:546156]

​V Česku tato kauza za humornou příliš považovaná není. Sám ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se k tomu vyjádřil se slovy, že je znechucený. Babiš, do kterého se pustili politici ze všech vládních stran, se později na sociálních sítích omluvil za vulgaritu, zbytek obsahu e-mailu ale za závadný nepovažuje. 

„Celé je to absolutní nesmysl. Všichni tu mluví o válce a posílání našich vojáků na Ukrajinu. Proto jsem chtěl, aby mi kolegové zjistili, jestli pan Lipavský má také děti a umí si vůbec představit, jaký strach zažívají rodiče při představě, že by jejich děti musely do války. Mluvit o nějakých kompromitujících materiálech je směšné,“ reagoval na poprask kolem toho, že požadoval informace o Lipavského rodině. 

Obsah e-mailu se na veřejnost dostal kvůli Babišově chybě, kdy jej místo svému poradci poslal stejnojmennému ekologickému aktivistovi. 

Více se dozvíte v reportáži:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments