Archiv

Bezpečnostní složky na Haiti odrazily útok na centrální banku. V přestřelce několik gangsterů zabily

BRH po neúsoěšném pokusu o přepadení bezpečnostním složkám poděkovala za „ochranu své komunity“ a ve svém prohlášení na síti X uvedla: „Po včerejším incidentu v blízkosti našeho pracoviště na Rue Pavee jednaly bezpečnostní složky a bezpečnostní tým banky profesionálně a efektivně,“ citovala BBC z prohlášení bankovního domu.

Nutno podotknout, že tato banka je jednou z mála klíčových institucí, které v hlavním městě Haiti Port-au-Prince stále fungují. Haiti otřásají týdny plné násilí poté, co gangy přepadly věznice, propustily tisíce vězňů a premiéra donutily k rezignaci.

[chooze:article;value:544569]

BRH dodala, že je „hluboce vděčná ochranné službě a státní policii za jejich ostražitost“. Zaměstnanec, který hovořil s agenturou AFP pod podmínkou zachování anonymity, uvedl, že při útoku byli zabiti „tři nebo čtyři“ členové zločineckého gangu. Dodal, že při zásahu rovněž utrpěl jeden z členů ochranky střelná zranění. BBC News se tato tvrzení zatím nepodařilo nezávisle ověřit.

Policie se snaží nad oblasti Port-au-Prince znovu získat kontrolu. Teritorium nyní ovládá známý vůdce gangu Jimmy Chérizier, přezdívaný „Barbecue“. Boj o moc vedl k erupci násilí, včetně přestřelek v ulicích. Haiti se však s násilím gangů potýkalo již dlouho před nedávnou krizí.

Haiťané řekli BBC, že konec teroru, který se nyní odehrává v karibské zemi je nedohlednu, a že v Port-au-Prince a okolním regionu platí už měsíc výjimečný stav. Minulý týden premiér Ariel Henry po rostoucím tlaku souhlasil s odstoupením z funkce, aby umožnil vytvoření prozatímní vlády.

Poté, co koncem ledna odjel na návštěvu Guyany a Keni, kde podepsal dohodu o vyslání mezinárodních bezpečnostních sil na pomoc při řešení násilností, nebyl už do země vpuštěn. Haiti nyní nemá prezidenta ani parlament. Poslední volby se konaly v roce 2016.

Probíhají rozhovory mezi politickými stranami a dalšími stranami o vytvoření přechodné rady, která by jmenovala prozatímního premiéra, aby byla země připravena na volby. Haiti nyní nemá prezidenta ani parlament. Poslední volby se konaly v roce 2016.

Skupina karibských států Caricom následně představila plány na vytvoření přechodné rady, která by jmenovala prozatímního premiéra. Podle návrhu by se mimo jiné skládala ze sedmi členů s hlasovacím právem, dvou pozorovatelů a náboženského vůdce. Jedním z navržených členů byl Leslie Voltaire, ministr vlády bývalého haitského prezidenta Jeana Bertranda Aristida.

V pořadu Newshour BBC World Service prohlásil, že Haiti se nachází ve „vážné krizi“, ale odmítl, že by zemi jednoho dne mohli vládnout „bandité“. Podle jeho slov je třeba rychle jednat, protože v zemi jsou teď zablokované všechny přístavy včetně letiště. „Je tu spousta únosů, spousta znásilnění, spousta loupeží. Člověk se musí rozhodnout, jestli chce takhle žít, nebo jestli chce bojovat. Já chci bojovat,“ dodal Aristida.

Nedávné útoky také ochromily základní infrastrukturu. Došlo k vážnému poškození několika elektrických rozvoden, kvůli kterému je několik oblastí v Port-au-Prince bez proudu. Zákaz vycházení zůstává v platnosti až do středy a očekává se, že výjimečný stav potrvá do začátku dubna. Pokračující krize přiměla USA a několik evropských zemí k evakuaci diplomatického personálu.

Gangsteři vzali útokem věznici v Haiti, osvobodili čtyři tisíce trestanců (3/2024):

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments