Archiv

Bidenův projev vyvolal rozporuplné reakce. Je to křivák, nešetřil ho Trump

Americká média i tamní obyvatelé se shodují na tom, že letošní projev prezidenta byl poměrně netradiční. Místo toho, aby jen shrnul úspěchy své administrativy a nastínil, co Spojené státy čeká v budoucnu, tak se místy opíral i o svého soupeře Donalda Trumpa. Projev tak chvilkami připomínal spíše politickou kampaň.

Donald Trump ale nezahálel. Před projevem i po něm zveřejnil na svých sociálních sítích videa, na kterých současného prezidenta ostře kritizoval. Mimo jiné za to, že nezvládá situaci s migrací na hranicích s Mexikem.

Například v texaském městečku Eagle Pass na hranicích s Mexikem dochází podle republikánů k invazi. „Tohle je Bidenova invaze, která trvá už tři roky. Říkám mu křivák Joe, protože je křivák. Je to hrozný prezident,“ nešetřil Trump Bidena kritikou.

[chooze:article;value:545312]

Protože republikánská texaská vláda má pocit, že Bidenova administrativa státu situaci nijak nepomáhá zvládat, rozhodla se, že bude proti migrantům na hranici postupovat sama. Centrem boje mezi Texasem a Washingtonem se stal Shelbyho park, který je přímo na hranicích s Mexikem. Texaské bezpečnostní složky si ho v lednu pro sebe uzavřely a dovnitř nepouští ani americkou pohraniční stráž.

Demokraté tvrdí, že do oblasti migranti sice proudí, žádný chaos tam ale podle jejich názoru není. Republikáni podle nich s militarizací města pouze hrají divadlo před volbami.

„Byl to krásný park. Konaly se tam všechny naše akce, lidé tam rybařili nebo hráli fotbal. Stále ho platíme ze svých daní, ale nemůžeme ho používat. Směšné,“ zkritizovala situaci Juanita Martinezová, předsedkyně demokratů v Maverick County.

[chooze:article;value:544820]

Ačkoliv jsou místní z politického boje otrávení, proti migraci by postupovali různě. Podle některých je uzavření parku v pořádku, protože tím bezpečnostní složky chrání hranici. Podle jiných by migranti měli dostat šanci.

V americkém Senátu teď leží na stole podle Bidena doposud nejpřísnější návrh zákona o migraci. Jenže strany nejsou schopné se dohodnout na jeho podobě. A situace tak stále zůstává nevyřešená.

Doposud nejkontroverznějším způsobem, jakým se Spojené státy snaží bojovat proti ilegální migraci, zůstává stavba příhraniční zdi. Ta ale není dokonalá. Netáhne se po celé délce hranice, a navíc se ji migrantům daří velmi často překonávat.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments