Archiv

Bouře na Jadranu udeřila tvrdě. Zpustošila Čechy milované letovisko

[chooze:gallery;value:35117]

​Chorvatské město Zadar se vzpamatovává z mohutné bouře. Pobřeží Jaderského moře totiž posledních několik dnů čelilo nepřízni počasí, vydatným srážkám i silnému větru. Jak píše portál iMeteo, obří liják zaplavil domy téměř ve všech částech tohoto oblíbeného turistického letoviska.

Podle chorvatského webu Dnevnik jsou největší problémy hlavně v západní části města, kde se voda ze zatopených domů vyvalila i na zahrady, do ulic a na silnice. Jen během 24 hodin tam mělo napadnou nejvíce zaznamenaných srážek za březen od začátku měření.

[chooze:article;value:545835]

​“Voda je již odčerpána z většiny sklepů, garáží a obytných místností v přízemí. Některá auta jsou stále pod vodou,“ informoval velitel okresních hasičů Matej Rudić. V celé Dalmácii hasiči vyjížděli k více než sto událostem, které zapříčinila nepřízeň počasí.

Meteorologové upozorňují, že takto silná bouřková aktivita není pro Chorvatsko v tomto ročním období typická. Přes Jadran ale aktuálně prostupuje studená fronta, na které se intenzivní bouře tvoří. Na vině je také vysoká teplota povrchové vody Jaderského moře.

Nepřízeň počasí hlásí ale i další země. Mohutná bouře zasáhla například jižní Francii, kde si živel vyžádal už šest obětí a několik dalších lidí je pohřešovaných. Bouře řádila také ve Španělsku, kam se s deštěm přihnal i sníh a vítr.  

Bouře pustošila pobřeží Chorvatska. V Zadaru dokonce voda vytlačila loď na silnici:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments