Archiv

Brazílii zasáhly extrémní vlny veder. Index horka dosáhl rekordních teplot

[chooze:gallery;value:35199]

Meteorologická stanice Guaratiba v Rio de Janeiru v neděli pomocí systému Rio Alert naměřila v neděli krátce před desátou hodinou dopoledne tamního času rekordní index horka  62,3 °C. Ten bere v úvahu vnější teplotu a relativní vlhkost a jedná se tedy o pocitovou teplotu, vysvětluje portál Barron’s. Nedělní teplota tak vystřídala listopadový rekord, kdy rtuť teploměru vyšplhala na 59,7 °C.

V pondělí stanice naměřila skutečnou teplotu vzduchu 42°C. Právě extrémně vysoká pocitová teplota znepokojuje úřady, které už proto vydaly naléhavé zdravotní varování a také tipy, jak se s vedry vyrovnat, píše web The Times of India.  

Lidé se hromadně utíkali schladit k oceánu a Ikonické pláže Ipanema a Copacabana tak praskaly ve švech. Rušno je podle deníku Mirror také u bazénů. „Je to znepokojující Říkáme si, kam až to zajde. Jsme na velmi výjimečném místě, přímo u pláže, takže se můžeme schladit. Ale jsou tu lidé v mnohem horší situaci, kteří jsou tou vlnou vedra ovlivněni ještě mnohem více,“ řekl médiím Eduardo Alves de Castro, jeden z návštěvníků pláže.

[chooze:article;value:546950]

Jih Brazílie naopak ničí extrémní deště, které by podle předpovědi měly pokračovat ještě příští týden. V neděli před nimi varovala meteorologická informační agentura MetSul. „Ve střední a jižní Brazílii hrozí vysoké riziko intenzivních dešťů a bouřek. Nejznepokojivější je intenzivní studená fronta, která přinese přívalové deště a možná i vichřice,“ stojí v předpovědi.

Velmi horké počasí zasáhlo také Jižní Súdán v severovýchodní Africe. Tam by vlna veder měla trvat dva týdny. Meteorologové předpokládají, že rtuť teploměru by se měla vyšplhat až na 45°C.Od pondělí proto ministerstvo školství preventivně zavřelo školy.

Extrémní vlna veder by podle meteorologů měla v následujících měsících dorazit také do Evropy. Sezonní výhledy počasí počítají s kladnou teplotní odchylkou i pro střední Evropu.

„Z toho lze usuzovat, že máme před sebou další teplotně výrazně nadprůměrné léto. Stejně jako tomu bylo v minulých letech. Vloni jednu vlnu veder za druhou skloňoval jih Evropy,“ vysvětlila už dříve meteoroložka Dagmar Honsová.

Teplého počasí si užívají i cyklisté. Spoustu řidičů tím zaskočili:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments