Archiv

Bude to ještě horší, než se čekalo. La Niña vyvolá v létě absolutní chaos

Meteorologové z odborného portálu Severe Weather už mají první předpovědi na blížící se léto. Počasí v tomto ročním období má ovlivnit příchod meteorologického jevu La Niña. Nadcházející měsíce budou totiž ve znamení přechodu z jednoho z hlavních hybatelů zimního počasí El Niña právě na La Niñu.

A přechod bude zřejmě rychlejší, než se čekalo. Záznamy aktuálního vývoje totiž ukazují, že teplé oceánské proudy El Niña jsou téměř pryč a naopak se v oceánech objevují studené oblasti. To je jasný signál toho, že doba El Niña končí a na scénu přichází La Niña.

Rychlý přechod meteorology zaráží. Upozorňují, že počasí nás v létě v lecčem překvapí. „Dá se očekávat mírně odlišný vzor, než obvykle bývá,“ tvrdí odborníci.

[chooze:article;value:544529]

Navzdory tomu, že El Niño i La Niña jsou hybateli počasí spíše v USA a Kanadě, meteorologové upozorňují, že by se letos mohl vliv přesunout i na Evropu. „Vidíme oblast nízkého tlaku vzduchu nad severní Evropou a systém vysokého tlaku vzduchu nad jihozápadem. To obvykle přináší vyšší než normální teploty z jihu do centrální a západní části,“ tvrdí odborníci.

To, že by měly být následující měsíce teplotně nadprůměrné, potvrzuje i meteoroložka Dagmar Honsová. „Hodně se mluví o dalším globálně nejteplejším roku,“ řekla pro TN.cz. Upozorňuje ale, že konkrétně ve střední Evropě není vliv El Niña ani La Niñy rozhodující. „U nás jejich přímý vliv na počasí patrný není. Od Tichého oceánu jsme přece jen dost vzdálení,“ vysvětluje.

O počasí v Česku tak rozhodnou i další faktory. „Uvidíme, jaký vliv bude převládat – zda anticyklonální, tj. vliv tlakových výší, nebo západní oceánské proudění. Hodně také záleží na položení jet streamu,“ uzavírá Honsová.

Teplého počasí si užívají i cyklisté. Spoustu řidičů tím zaskočili:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments