Archiv

Češi mají nejhorší zuby v Evropě. Kaz mají už i malé děti, upozorňují lékaři

Situaci, kdy zubař objeví u pacienta kaz, by se dalo zabránit, jenže to vypadá, že řada Čechů je nepoučitelná. „Ta hygiena musí být asi na 80 až 100 %, to znamená, že jestli si někdo asi tak se 70% kvalitou vyčistí zuby, tak to skoro nemá efekt,“ řekl prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

Podle Světové zdravotnické organizace je situace v Česku oproti jiným zemím kritická až polovina dětí do devíti let už měla minimálně jeden kaz. Podle zubařů se řada dětí sice snaží o zuby pečovat, ale nemají vychytanou techniku, navíc jsou mnohdy v péči o chrup laxní. To ostatně přiznávají i samotní školáci. „Zuby si čistím dvakrát denně, ale o víkendu to trošku flákám,“ říkají žáci třetí třídy základní školy. „Čistím si zuby, ale zapomínám v úterý, protože to máme hodně hodin a těžké úlohy, takže myslím jenom na to,“ dodal další. „Když pospíchám ráno do školy, tak si je čistím jenom minutu,“ přidali se další spolužáci.

Devítiletý Oliver názorně ukázal, jak se o zuby stará. „Zuby si čistím tak, že je nejdřív čistím po povrchu. S tím kartáčkem si pak zajedu dozadu,“ popsal.

[chooze:article;value:546780]

​“Klíčové je naučit děti čistit zuby perfektně. To znamená, že když si dvou- či tříleté dítě hraje s kartáčkem v ústech, tak je potřeba, aby to rodič pak dočistil,“ poznamenal Roman Šmucler. 

„Máme šestileté děti, které nebyly v životě u zubního lékaře, natož na dentální hygieně,“ sdělila dentální hygienistka Valerie Burešová.

Podle stomatologů by se do vzdělávání v případě péče o zuby měly víc zapojovat i školy. „Pravidelně každý rok máme pro prvňáčky a druháky program, kde se děti učí starat o ústní dutinu, učí se čistit si zuby,“ uvedl Jan Horkel, ředitel ZŠ Pod Žvahovem v Praze.

Jenže o zuby se neumí starat ani velká část dospělých. Navíc zanedbáváme i prevenci a zákroky jsou pak mnohdy náročnější a finančně nákladnější. „Když přijde pacient s více problémy, tak se mu samozřejmě musíme věnovat,“ připojil se zubař Bohumír Šimík.  

[chooze:article;value:547163]

​“Nechala jsem 2 500 korun za čištění kanálku jednoho zubu,“ řekla pacientka u zubaře. „Ta naše péče není dražší, než je běžná situace v Evropě. Prevence je na každém z nás a tady ty návyky se výrazně zhoršily v posledních letech,“ konstatoval ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

V Česku je dokonce na 600 tisíc lidí, kteří nemají zubaře – někteří ho prý nemohou sehnat, jiní o pravidelné kontroly nemají zájem.

Podívejte se, jak si správně vyčistit zuby:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments