Archiv

Česko zachvátí noční mrazy. Pak přijde rychlá teplotní změna

Do střední Evropy bude od severu zasahovat výběžek vyššího tlaku vzduchu a po jeho přední straně k nám zpočátku bude proudit chladný vzduch od severu až severovýchodu,“ informoval na webu Český hydrometeorologický ústav.

„Současně ovlivní počasí u nás od západu brázda nižšího tlaku vzduchu,“ doplnili meteorologové. Ve čtvrtek ale přijde změna. Ze západní Evropy začne do střední postupovat okluzní fronta.

Pondělí

První den týdne bude podle meteorologů většinou polojasno. Během dne se někde obloha ale zatáhne a na jihozápadě má i pršet. Teploty se budou pohybovat mezi 7 až 11 °C.

[chooze:article;value:546762]

Pondělní ráno přineslo mráz na většinu území. V šest hodin ráno bylo například v Liberci -4,3 °C, v Karlových Varech -2,2 °C, v Praze-Libuši -2 °C, v Přibyslavi -3,4 °C, v Plzni -0,3 °C, v Brně  -0,5 °C a v Ostravě 1,8 °C. Na stanici Jizerka v Jizerských horách teplota klesala k -6,5 °C,“ upozornila meteoroložka Dagmar Honsová.

Úterý

I další noci ale v Česku budou mrazivé. „Noční mrazy mohou poškodit kvetoucí ovocné stromy, zejména meruňky, broskvoně a slivoně,“ varovali meteorologové.

V úterý má být většinou jasno až polojasno. Na západě a jihozápadě Čech bude většinou oblačno, místy se slabým deštěm. Na jihozápadě nad 1 000 metrů nad mořem a na severovýchodě nad 500 metrů mají být srážky i sněhové. 

[chooze:article;value:545175]

Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, na severu a severovýchodě až -5 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C, na severovýchodě 4 až 7 °C,“ avizovali meteorologové.

Středa

Ve středu čeká Česko jasno, polojasno, přechodně i oblačno. „Ráno ojediněle mlhy, i mrznoucí. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 °C,“ předpověděli meteorologové.

Čtvrtek

Posledním dnem, kdy teploty mají klesnout pod nulu, je čtvrtek. V noci se mají pohybovat mezi 3 až -1 °C. Přes den podle meteorologů vystoupají až k 16 °C.

[chooze:article;value:545156]

Přes den má být většinou oblačno až polojasno. Odpoledne a večer mají postupně přijít přeháňky.

Pátek

V pátek bude podle meteorologů zataženo a oblačno. Ve většině Česka očekávají déšť a přeháňky. V noci ale bude tepleji a teploty se budou pohybovat mezi 9 až 5 °C. Během dne mezi 10 až 14 °C.

Sobota až pondělí

O víkendu bude zataženo až oblačno. Místy očekávají meteorologové déšť a přeháňky. „Na horách později od vyšších poloh i srážky sněhové. Nejnižší noční teploty v sobotu 10 až 6 °C, postupně 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty v sobotu 10 až 14 °C, postupně 5 až 9 °C,“ uvedli.

ČHMÚ vydal výstrahu před mrazem. Následky mohou doznívat měsíce:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments