Archiv

Český paradox. Psychologů a zubařů je málo, školy ale odmítají 95 % zájemců

Fronty před zubními ordinacemi či zoufalí rodiče obvolávající psychology z celého kraje jsou bohužel v Česku běžnou záležitostí. Důvodem je nedostatek zubařů a zejména dětských psychologů napříč celou zemí. Paradoxem je přitom fakt, že právě zubní lékařství a psychologie patří mezi studenty k nejžádanějším oborům. Ke studiu se ale dostane v některých případech jen zhruba 5 % uchazečů, zbylých 95 % zájemců škola odmítne. 

Například Univerzita Palackého v Olomouci (UP) na studijní program zubní lékařství přijala v roce 2023 80 studentů z 1 378 zájemců, tedy 5,8 %. Na program všeobecné lékařství se hlásilo 2 565 osob a přijato bylo 270, tedy 10,5 %. A letos je zájemců o oba programy ještě více. Konkrétně na zubní lékařství dostala škola k 15. březnu již 1 486 přihlášek a na všeobecné lékařství 2 895. 

[chooze:article;value:547387]

Extrémní zájem je také o program psychologie, na který se letos v Olomouci hlásí celkem 2 417 osob. „Do prezenčního bakalářského studia (denní studium) bude k přijetí do studia navrženo 60 uchazečů (podáno 1 127 přihlášek), do kombinovaného bakalářského studia (dálkové studium) bude navrženo k přijetí 45 uchazečů (podáno 833 přihlášek),“ uvedla vedoucí studijního oddělení Pavlína Grigárková pro TN.cz. Další přihlášky jsou do navazujícího magisterského studia. K dennímu studiu tak v Olomouci přijmou 5,3 % zájemců, k dálkovému 5,4 %. 

To vše v době, kdy se Česká republika potýká s kritickým nedostatkem dětských psychologů a mezi nezletilými rychle přibývají vážné psychické problémy. Roste i počet pokusů o sebevraždu mezi mladými. Podle dat Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) vzrostl počet dětí s psychickými problémy po pandemii až desetinásobně. 

Nával na univerzitách

Zájem o studium oboru psychologie v posledních letech rychle roste. Ještě v roce 2020 se k dennímu studiu v Olomouci hlásilo 871 lidí a k dálkovému 625. Velký zájem je na UP tradičně také o studium práva a právních věd nebo fyzioterapie, a to jak na fakultě zdravotnických věd, tak na fakultě tělesné kultury. „Dále pak také o učitelské programy na pedagogické fakultě nebo o všeobecné ošetřovatelství,“ uvedla univerzita. 

[chooze:article;value:547381]

​Zájemců o studium přibývá také Univerzitě Karlově v Praze (UK). „Počet letos podaných přihlášek ke studiu není zatím zdaleka finální. Nyní je podáno téměř 58 tisíc přihlášek, k takovému číslu za posledních pět nikdy nedošlo,“ uvedl tiskový mluvčí UK Václav Hájek pro TN.cz. I na této škole evidují nejvyšší zájem u studijních programů všeobecné lékařství, zubní lékařství, právo a právní věda, psychologie či fyzioterapie. Na psychologii loni přijali 55 z 1060 přihlášených (5,2 %), na zubní lékařství 55 z 1044 zájemců (5,3 %). 

Navýšení kapacit populárních programů ale škola nezamýšlí. „Jejich výrazné navyšování UK neplánuje. Jako prestižní jsou některé obory veřejností vnímány mimo jiné proto, že je dokončí jen omezené množství studujících, a s tím souvisí i takřka stoprocentní jistota následného uplatnění v oboru,“ vysvětlil mluvčí. 

Nezaměstnaní zubaři?

Prestižností argumentuje také prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. „Problémy mnoha obyvatel jsou, že ‚nemohou najít lékaře, který je kvalitně ošetří na pojišťovnu‘, a to je dáno úhradami a lze to změnit hned, ale ubyly by peníze v nemocnicích, a to politici nedovolí. S počtem zubních lékařů to nesouvisí, prostě výplň rychleji neuděláte. OK, kdyby bylo stomatologů hodně, budou třeba nezaměstnaní,“ popsal Šmucler pro TN.cz.

Stomatologická komora by podle něj ale byla pro vyšší počet studentů. Stomatologů ale podle Šmuclera přibývá rekordním tempem. „Jen loni se navýšil o 105 (po odečtení odchodů), což je rekord způsobený obrovskou migrací z Ruska a Ukrajiny,“ uvedl. 

Redakce TN.cz požádala o vyjádření i ministerstvo zdravotnictví. Mluvčí Ondřej Jakob ale odkázal pouze na ministerstvo školství, které do vydání článku nereagovalo.

Problémy s kapacitami hlásí letos i střední školy. Opět nastupuje silný ročník:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments