Archiv

Cestování ve skupině může zkazit ponorka. Máme čtyři tipy, jak jí předejít

Ne nadarmo se tomu říká ponorka. Uzavřená skupina lidí dlouhou dobu v izolaci od okolního světa. Přesně tak se žije v ponorce. Její velitel pak musí znát techniky, jak zajistit, že se z obyvatel ponorky nestanou nepřátelé na život a na smrt. Že to s dovolenou s partou přátel nemá nic společného? Tak to byste se divili. Jedete do cizího prostředí a většinu času bude trávit spolu. Vlastně taky tak trochu izolovaně od zbytku světa. Snadno se tak po týdnu stane, že vám na vašem nejlepším příteli či přítelkyni bude vadit, i jakým stylem žvýká snídani. 

Naštěstí ale existují způsoby, jak se přesně těmto stavům vyhnout. Využít je můžete, i pokud nejste kapitánem ponorky. Na dovolenou s přáteli se budou tyto techniky hodit jakbysmet. A my vám tipy na čtyři jednoduché způsoby předcházení napětí ve skupině na následujících řádcích představíme.

Svá očekávání si sdělte už před odjezdem

Jak to bývá se vším, ani dovolená s přáteli nezačíná příletem do cílové destinace nebo příjezdem na letiště. Cesta do Španělska nezačíná dokonce ani když nakoupíte letenky Praha Barcelona. Dovolená začíná přípravou. A rozhodně nejde jen o balení zavazadel. Pokud chcete předcházet ponorce, je potřeba celou dovolenou se všemi jejími účastníky pořádně prodiskutovat.

Skončíte-li u toho, že se řekne, kam a na jak dlouho se odjíždí, máte na problém zaděláno. Každý si v takovém případě může od dovolené slibovat něco jiného a leckdo pak po dnu, dvou začne pociťovat frustraci, že věci nejdou tak, jak si představoval. A první zamračený obličej je na světě!

Ještě před odjezdem proto naplánujte společnou večeři, kde důkladně prodebatujete, jestli chcete spíše lenošit nebo spíše poznávat. Důležité je i to, kolik jsou jednotliví členové výpravy schopni a ochotni ujít a samozřejmě i to, kolik jsou ochotní nad rámec cesty utratit peněz. To vše se nad dobrým jídlem a pitím v klidu domova prodiskutuje nejsnáze. 

Naplánujte společný i soukromý program

Až budete diskutovat o programu, nezapomeňte jej připravit tak, aby i ten pomohl tlumit napětí mezi vámi. Nejen, že by měl být navrhnutý tak, aby vyhovoval každému. Zároveň byste měli přemýšlet i nad rozvržením času, který strávíte společně, který v menších skupinách a který třeba každý sám v nebo v páru. Zdá se to být banalitou, ale uvidíte, že jde o základní klíč k úspěchu.

Nejlepší ochranou před ponorkou je totiž rozmělnit čas, který trávíte v celé skupině. Je super být spolu po část dne, ale určitě ne celý den, druhý a třetí… Nechte část výpravy nakupovat, jinou se opalovat na pláži a třetí třeba poznávat památky. Až se sejdete u oběda nebo u večeře, budete si mít o čem vyprávět a atmosféra bude jedna báseň.

Respektujte individuální potřeby

S tím souvisí i fakt, že každý jsme trochu jiný a každý vyrážíme na dovolenou za trochu něčím jiným. I když svá očekávání prodiskutujete ještě před odletem a dohodnete se na společném i soukromém programu, stále se mezi vámi najdou v pohledu na dovolenou rozdíly. Někdo je ranní ptáče, jiný si rád poleží až do desáté dopolední. Pokud je někdo z party zapřísáhlým vegetariánem, určitě ho nenuťte obědvat v nejlepším steak house. A když někdo opravdu není sportovní typ, prostě jej z dlouhých túr a výšlapů vynechte. Jednoduše se navzájem respektujte.

Na celou věc se pak stačí podívat z druhé strany. Vezměte si například, že chcete vyrazit do Anglie, ale bytostně nesnášíte výšky. Koupíte si letenky Praha Londýn a ve městě nad Temží vás kamarádi nutí cestovat na horní palubě doubledeckeru a svézt se na obřím Londýnském kole. To by se vám určitě nelíbilo, že?

Konflikty řešte konstruktivně a hlavně rychle

I přes všechnu snahu všech členů výpravy se někdy prostě stejně stane, že znenadání vyraší konflikt. Někdo se špatně vyspí, není mu dobře a podráždí jej i zdánlivá malichernost. Co se jednomu jeví bezvýznamné, to pro druhého může být nepřekonatelný problém. A dusná atmosféra je tu. Vždy se ji snažte zažehnat co nejrychleji. Mějte v partě vytipovaného „terapeuta“, který se umí citlivě zeptat a nesypat sůl do ran. Piďte se po zdroji problému a snažte se jej vyřešit. Nikdy ho nenechávejte kvasit. Problém není víno, aby se z něj po čase stala lahůdka. Vykvašený problém je vždy zdrojem dalších nakvašených pohledů. A ty na dovolené určitě vidět nechcete. Pokud ale i konflikty dokážete zažehnat už v zárodku, můžete se těšit na opravdu skvělou dovolenou s partou přátel. 

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments