Archiv

Chorvaté předělali historickou uličku. To snad není pravda, zuří Češi

Chorvatské městečko Trogir bývá označováno za jedno z nejkrásnějších měst světa. V roce 2023 dokonce zvítězilo v anketě populárního webu Tripadvisor, kde od návštěvníků získalo ohodnocení Nejlepší z nejlepších pro rok 2023. Nyní je ale středem pozornosti úplně kvůli něčemu jinému. 

Centrum města, které je pod ochranou UNESCO, se totiž výrazně proměnilo. Dělníci během opravy historické uličky kompletně změnili dlažbu, což řada lidí nese hodně nelibě, píše chorvatský deník Dnevnik. „Vážení turisté, přijeďte do Trogiru, města, které je samo o sobě muzeem. Oprava: Vážení turisté, přijeďte do Trogiru, města ovládaného hloupostí a lehkomyslností,“ komentovali někteří obyvatelé. „Ach, jaká idiocie,“ zní další komentář. Fotky z rekonstrukce zveřejnil i další chorvatský deník Večernji list.

Lidem zejména vadí, že pro běžné lidi je v památkové zóně UNESCO velmi omezeno, co můžou dělat se svým majetkem. „Občané historického jádra nesmí kvůli UNESCO instalovat klimatizace a měnit okna, která nejsou v původní podobě, a zde probíhá kompletní rekonstrukce dominanty,“ uvedli obyvatelé. „Velké minus pro starostu, které by ho mohlo stát mandát,“ uzavřel jeden z občanů.

Na vině jsou turisté

Důvodem rekonstrukce bylo přetěžování kanalizace, zejména v turistické sezóně. V létě se kvůli tomu městem šířily nepříjemné pachy. Po rekonstrukci vodovodního a kanalizačního systému a rekonstrukci elektrické sítě byla položena nová dlažba. Ta je přitom úplně jiná než původní, což výrazně bije do očí. Město se brání, že kameny vyměnilo, protože původní dlažba nebyla historická ani stará. Nebyla navíc vyrobena správným způsobem. 

[chooze:article;value:545910]

​Projekt rekonstrukce začal v říjnu 2022. „V roce 2020 byl proveden kompletní architektonický průzkum historických chodníků a architektonický projekt byl také zpracován na novou dlažbu z nového kamene, v souladu s kulturně-historickými hodnotami chráněného světového dědictví,“ uvedlo město Trogir. Současná dlažba byla podle vedení města špatně postavená. „Stávající desky byly nekvalitní a popraskané a rozhodlo se, že i tento projekt je pádným důvodem k výměně desek již nyní a tím se vyhnout opakovaným pracím v dohledné době. Je třeba říci, že kamenná dlažba nebyla historická ani staletí stará. Dlažba pocházela ze 70. a 80. let 20. století a jde o falšování historických dlažeb,“ vysvětlili.

Baví se i Češi

Rekonstrukcí se na facebooku baví i Češi. „Nově vydlážděné uličky v Trogiru… To snad není pravda. Úplně mi to zkazilo náladu,“ stojí například v jednom komentáři. Jiní ale rekonstrukci brání. „Asi mě ukamenujete, ale za mě je to OK. Po opravě je to schůdnější a sjízdnější například pro vozíčkáře a časem získá dlažba patinu a splyne,“ uvedl další Čech. 

V Chorvatsku se odehrává děj oblíbeného seriálu Policie Hvar. Diváky zaujal především krásnou přírodou (2/2024):

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments