Archiv

Cigarety zřejmě ze supermarketů zmizí. Prodávat je budou jen vybrané obchody

Prodej jen na omezených místech, tak by podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila mohl v Česku vypadat prodej cigaret. „Hodně zemí má nějaká povolení, licenci, my to prodáváme kdekoliv. Od benzínek přes obchůdky, až po supermarkety. Pravidla vymáhání nedostupnosti pod 18 jsou téměř nemožná ve chvíli, kdy v nějakém obchodním domě prochází tisíce lid,“ uvedl Vobořil.

Důvodem omezení prodeje je i narůstající černý trh s nelegálními výrobky, které se v některých případech objevují už i v běžných prodejnách. Variant regulace nabízí několik. V té nejmírnější podobě by šlo o zavedení specializovaných přepážek pro prodej cigaret v supermarketech. Naopak nejpřísnější verze by znamenala prodej cigaret jen ve specializovaných prodejnách. 

Vedle dostupnosti cigaret se ale zřejmě bude řešit i dostupnost alkoholu. „TOP 09 se debatě rozhodně nebrání. To, že není v pořádku, aby u pokladen obchodů každé dítě odmala sledovalo žvýkačky a bonbony vedle alkoholu a cigaret, je zřejmé,“ sdělila poslankyně TOP 09 Martina Ochodnická.

[chooze:article;value:547469]

​Například Piráti nedávno přišli s návrhem povolit prodej alkoholu jen v licencovaných prodejnách. „Jestli licence, tak to nevím. Že je potřeba něco dělat v téhle oblasti, to určitě,“ reagoval Vobořil.

„Návrh je jen snaha odpoutat pozornost od toho, že vláda nezvládá prevenci,“ domnívá se viceprezident Hospodářské komory ČR Tomáš Prouza.

Konkrétní podobu regulace prodeje v případě cigaret chce Vobořil, ve spolupráci s vládní koalicí, najít a představit ještě letos. Vedle regulace prodeje chce národní protidrogový koordinátor zároveň zvýšit i sankce za prodej cigaret nezletilým. Nově by podle něj mohl v takovém případě obchodníkům hrozit i zákaz činnosti.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments