Archiv

Další facka do tváře homosexuálů. Praha už nechce dotovat Prague Pride

„Je rok 2024 a kulturní výbor magistrátu neschválil dotaci pro Prague Pride v rámci podpory cestovního ruchu,“ oznámila na sociální síti X pražská zastupitelka Hana Třeštíková (Praha sobě). Rozhodnutí, které označila za ostudu, podle ní prošlo hlasy členů koalice SPOLU a SPD. Zástupkyně Pirátů pak podle ní na jednání chyběla.

Že návrh na poskytnutí dotace neprošel, potvrdil TN.cz také předseda výboru Jan Wolf (KDU-ČSL/SPOLU). „Potvrzuji, že výbor nedoporučil poskytnutí dotace, a to na můj návrh,“ sdělil redakci.

Rozhodnutí výboru totiž není závazné, ale skutečně jen doporučující, na což upozornil také zastupitel Pirátů Adam Zábranský. „Hlavní je, co k tomu řekne zastupitelstvo, a tam to jako vždy podpoříme. Ale teda je to trapný,“ reagoval na vyjádření Třeštíkové. Absenci pirátské zastupitelky na zasedání výboru pak vysvětloval změnou termínu jeho konání.

[chooze:article;value:544027]

Vedení festivalu se rozhodnutí výboru příliš nelíbí. „Byla by škoda nepodpořit jeden z největších festivalů v České republice, který do Prahy přivede okolo 50 000 návštěvníků z regionů a zahraničí, a tím podpoří chod města a jeho ekonomickou prosperitu. A o významu festivalu pro podporu LGBT+ lidí, kteří u nás stále zažívají znatelnou diskriminaci, ani nemluvě,“ myslí si programová ředitelka Prague Pride Veronika Dočkalová.

Město duhový průvod podporuje dlouhodobě. Jak připomíná například portál Echo24, v letech 2021 a 2022 přispěla Praha na akci částkou 650 tisíc korun. V loňském roce to pak bylo 700 tisíc korun. Jde však jen o část celkových nákladů na festival. Ty se v roce 2022 podle závěrečné zprávy vyšplhaly na skoro osm milionů korun. Zároveň nejde ale o částku zanedbatelnou.

[chooze:article;value:545920]

Pokud by schválení dotace zastupitelstvem skutečně neprošlo, šlo by v krátké době o další vítězství konzervativních politiků v boji proti aktivitám homosexuální menšiny. Na konci února totiž Poslanecká sněmovna neschválila takzvané manželství pro všechny.

Místo toho prošel kompromisní návrh poslanců ANO a KDU-ČSL, který práva homosexuálních párů narovnává, ve srovnání s těmi heterosexuálními, jen částečně. Většina obyvatel Česka přitom rovnocenné sňatky, včetně adopcí dědí z ústavů, podle průzkumu CVVM z roku 2023 podporuje.

 Schvalují Češi manželství pro stejnopohlavní páry? Zeptali jsme se jich (2/2023):

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments