Archiv

Další spor ve vládní koalici. Strany se stále neshodly na zdanění tichého vína

Konec příběhu o tom, jestli vládní koalice zdaní tiché víno, stále není na obzoru. Dokonce se zdá, že se od něj kabinet vzdaluje. Nad dalšími kroky se vznáší otazníky. Téměř každá koaliční strana si teď totiž přeje něco jiného. Řešení měla najít speciální pracovní skupina ministerstva zemědělství, s ničím konkrétním ale nepřišla. A zřejmě to nikoho nepřekvapilo.

„Ono jsme ani nečekali, že z té pracovní skupiny vzejde něco razantně nového,“ řekl poslanec za STAN Lukáš Vlček.

„Úplně nejsem překvapený, podle mě když nechcete nějaký problém vyřešit, tak je dobré na to ustanovit expertní nebo odbornou skupinu,“ sdělil místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS). „Předložení na ministerstvo zemědělství bylo nadbytečné,“ potvrdil pirátský poslanec Jakub Michálek.

[chooze:article;value:542823]

​A tak není dál jasno. Například Piráti teď počítají s tím, že návrh napíše ministerstvo financí. A za to, že se celý problém přesunul na jiný rezort má i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). „Veškeré další kroky včetně projednání na úrovni koaličních špiček jsou již nyní odpovědností ministra financí,“ sdělil šéf resortu zemědělství.

Podle dalších stran koalice by se ale šéfové partají měli nad problémem sejít ještě dřív, než resort financí začne na jakýchkoliv paragrafech pracovat. Zatímco TOP 09 a STAN ale chtějí řešit už konkrétní zadání zákona, ODS teď váhá, zda se v koalici přít a daň zavádět. „Máme-li se posunout, musí na tom být politická shoda,“ uvedl Skopeček.

Koaliční strany ale stále mluví o tom, že pokud návrh zákona vznikne, tiché víno bude zdaněno už od příštího roku.

„I kdyby to bylo proveditelné, tak je to proveditelné s takovými fatálními následky pro nás, které by vyplývaly z nepřipravenosti legislativy, úředníků a tak dál,“ konstatoval prezident Svazu vinařů ČR Martin Chlad.

Jako o nejvážnějším návrhu se zatím mluví o spotřební dani ve výši 23,40 koruny na litr vína.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments