Archiv

Demenci může odhalit i oční lékař. Příznak se objevuje před ztrátou paměti

Pokud nepodceňujete kontroly očního lékaře, děláte dobře. Nejen kvůli očím, ale kvůli zdraví obecně. I oční lékař totiž může odhalit přítomnost dalších onemocnění, jako je třeba demence. S takovým zjištěním přišli vědci z Kalifornské univerzity v San Franciscu, kteří studii provedli na tisíci respondentech z 16 zemí.

Alzheimerova choroba se totiž může projevovat i vizuálně, a to takzvanou zadní kortikální atrofií (PCA). Ta ovlivňuje oblast v mozku, která je zodpovědná za mluvení, výpočty, prostorové vnímání a komplexní vizuální zpracování.

[chooze:article;value:540160]

​Vědcům, jejichž výsledky citoval i portál SciTechDaily, se tak podařilo odhalit, že PCA má s Alzheimerovou chorobou úzkou spojitost. V drtivé většině případů totiž signalizovala její přítomnost. U zhruba 94 procent pacientů s PCA se totiž nemoc rozvinula.

Podle autorky studie Marianne Chapleauové, neuroložky z neurologického oddělení Kalifornské univerzity v San Francisku, ale mnohdy ani lékaři neví, jak PCA diagnostikovat. „Většina pacientů navštíví svého optometristu, když začnou pociťovat zrakové potíže. Mohou pak být posláni k oftalmologovi, který ale také nemusí PCA rozpoznat,“ říká.

Jenže právě včasnější diagnóza PCA by mohla pomoci k dřívější detekci Alzheimerovy choroby. Obvykle se totiž objevuje ještě před 60. rokem života, což je dříve, než se projeví ztráta paměti, zmatenost nebo jiné počáteční příznaky demence.

Světový den Alzheimerovy choroby. Na celém světě nemocí trpí miliony lidí:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments