Archiv

Energetické nápoje jsou u školáků velkým hitem. Vypijí jich i sedm denně

Školákům v Česku se podle odborníků mění návyky. Místo snídaně začínají den energetickým nápojem, a to i přesto, že moc dobře vědí, že to je špatně. Jak ale sami říkají, nemají čas odpočívat. Na první pohled energeťák vypadá nevině jako sladká, barevná limonáda. Jenže jedna plechovka obsahuje tolik kofeinu jako zhruba čtyři kávy. 

„Jsem schopná jich vypít i sedm a většinou je pro mě těžké fungovat v práci a potom i ve škole,“ říká dívka. „Piju je kvůli tomu, že chodím do práce a do školy. Je pak těžké to kombinovat s osmi hodinami spánku,“ přidává se další. „Piju je hlavně kvůli tomu, abych dokázala fungovat, když třeba naspím jenom šest hodin a pak musím ještě do školy a na trénink,“ souhlasí jiní.

V Česku je pravidelně pije každý desátý dospívající do patnácti let. Situace je nejhorší v Ústeckém kraji, tam je častěji než je zdrávo pije každý pátý školák. Naopak nejméně si ho kupují žáci v Praze. U starších bude podle odborníků číslo ještě děsivější. 

[chooze:article;value:533618]

Podle psychologů za takové nastavení školáků může dnešní doba včetně sociálních sítí. „Ten výkon je to, co společnost žene dopředu, a my věříme tomu, že ten život, pakliže nepodáváme výkon, není tak hodnotný,“ poznamenává psycholog Petr Šobra. 

Téměř každý den pije energetické nápoje také 15letý Pavel ze Zlína. „Většinou tak skoro každý den, co když jdu do školy, tak si koupím alespoň jeden. Rodiče o tom vědí, ale moc se jim to nelíbí, ale vyloženě mně to nezakazují,“ tvrdí.

Pití těchto nápojů u svých dětí neschvalují ani námi dotazovaní rodiče. „V žádném případě, žádné energetické drinky nekupujeme a ani bublinkové šťávy nepijeme, nic takového, jen čistě vodu,“ poznamenává v anketě žena. „Nejsem příznivcem těchto drinků a určitě to budu v budoucnu kontrolovat. A nedala bych to dítěti,“ souhlasí další. „Já je nepiju, pil jsem to možná, když jsem byl mladší. A dítěti bych to asi nedal, možná až od 18 let,“ dodává jiný muž.

„V Poslanecké sněmovně se nyní diskutují možnosti, jak dostupnost energetických nápojů regulovat,“ připomíná Pavla Chomynová z Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments