Archiv

EU chce zakázat topení plynem. Nových domů se to může dotknout už brzy

Ministerstvo průmyslu a obchodu se snaží mírnit obavy ze zákazu kotlů na fosilní paliva. Samo má ale o jejich budoucnosti jen nejasnou představu. Směrnice, která se týká energetické efektivity budov a konec kotlů zmiňuje, prošla tento týden Evropským parlamentem.

„Směrnice nespecifikuje, kromě zákazu financování samostatných kotlů na fosilní paliva od roku 2025, žádný přímý zákaz používání kotlů na fosilní paliva,“ tvrdí ministerstvo ústy své mluvčí Miluše Trefancové. Zároveň ale přiznává, že si o vlastním domě s vlastním kotlem budeme dost možná moci nechat jen zdát  alespoň pokud jde o nové budovy.

„V rámci nové výstavby bude od roku 2030 pro všechny nové budovy platit takzvaný bezemisní standard, který mimo jiné spočívá v zákazu produkování emisí z fosilních zdrojů na místě. Je tedy velmi pravděpodobné, že se v těchto budovách nebudou moci instalovat kotle spalující fosilní zdroje,“ prozradila. Výhodu tak nejspíš budou mít zejména domy napojené na horkovod.

[chooze:article;value:546290]

A pokud jde o už stojící budovy, také tam je cílem bezemisnost. I když asi až později. „Standardy pro novou výstavbu a renovace budov budou odlišné a není zcela jasné, zda a v jaké míře bude možné uplatnit podmínku zákazu produkování emisí z fosilních zdrojů na místě,“ dodává pak Trefancová s tím, že už nyní úředníci vědí, že ne všechny budovy, které projdou renovací, podmínku bezemisního zdroje splní.

Není ani jisté, odkdy by tyto už postavené domy měly přestat emise produkovat. „Směrnice obsahuje odkazy na konec fosilních paliv ve vytápění budov v roce 2040. Je to ale v kontextu snahy členských států tak učinit, nikoli povinnosti členských států tak učinit,“ upozorňuje ministerstvo.

[chooze:article;value:545508]

„Je nutno také poznamenat, že směrnice pracuje s pojmem samostatné kotle na fosilní paliva, kde si Evropská komise vymezila pravomoc bližší specifikace tohoto pojmu. Je tedy otázkou, zda se pod tento pojem budou počítat i kombinovaná zařízení, například plynový kotel v kombinaci se solárním panelem,“ doplnila mluvčí.

Směrnici navíc bude ještě projednávat a schvalovat Rada EU, tedy zástupci členských zemí. Je tak možné, že se některé její části ještě výrazně promění. Česko je prý proti úplnému zákazu těchto kotlů.

Svou roli také sehraje takzvaný plán renovace, který má Česko finálně odevzdat na konci roku 2026, a důležité bude také rozhodnutí Evropské komise týkající se už zmíněné specifikace „samostatných kotlů“.

Majitelé tepelných čerpadel se bouří. Náklady se vyrovnaly plynovému kotli:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments