Archiv

Eva uklouzla na schodech u paneláku a zranila se. Družstvo dává ruce pryč

Paní Eva Sekaninová podstoupila v roce 2022 operaci kyčlí. V prosinci téhož roku ale měla vážný úraz, ze kterého se dosud nevzpamatovala. Před vchodem do bohnického paneláku, kde žije, uklouzla na schodech a rozdrtila si pánevní kost.

„Tady to trčelo a zase se to odlupuje, raději tudy vůbec nechodím, mám z toho strach. Na to, že se to tři roky neopravuje, poukazujeme všichni. A je vidět, že to tady bylo vytržený. Přichytili to je silikonem a ráfky, když to namrzne, tak to klouže,“ řekla Eva Sekaninová.

„Šla jsem po těchto schodech opatrně, protože jsem byla po operaci. Najednou jsem sklouzla, protože dlaždice se začaly hýbat a spadla jsem na bok. Ležela jsem, tekly mi slzy a říkala si: když vstanu, tak je to dobrý. Bála jsem se, že si vyrazím kyčle,“ vzpomíná na den, kdy se vydala do nedaleké prodejny pro nákup. Tam už ale nedošla.

[chooze:article;value:544170]

​Když paní Eva dokulhala domů, doufala, že je vše v pořádku a bok má jen naražený. „Během dvou tří dnů se objevily hematomy, bolesti, ale myslela jsem si, že to k tomu patří. Ale za tři měsíce jsem ani nechodila,“ dodala.

Paní Sekaninová se proto vypravila na pohotovost, kde jí udělali rentgen a zjistili frakturu kosti. A také potvrdili, že úraz se stal v důsledku pádu ze schodů. Že jsou nebezpečné, nahlásila paní Sekaninová výboru Společenství vlastníků jednotek (SVJ) už loni v dubnu. Ani po roce se nic nezměnilo. Schody nadále kloužou a jsou ve velmi špatném technickém stavu.

Redakce pořadu Na vaší straně si přizvala odborníka, aby posoudil skutečná stav schodiště. „Technický stav schodů je havarijní, protože je zdraví nebezpečný. Dlažba je odloupnutá, zatéká za ní, je zcela nevyhovující. Dá se mluvit o tom, že jsou pro lidi nebezpečné. Je to otázka zlomení, podvrtnutí nohy, kdykoliv se lidé mohou sklouznout,“ potvrdil Aleš Rohan, projektový manažer firmy Roal Stav.

​Paní Sekaninová chce, aby SVJ schody nechalo co nejdřív opravit. Není jediná, kdo na problém upozorňuje. Kluzkých schodů se bojí především senioři. „Strašně to klouže, je to otřesné. Bojím se chodit, pořád se musím držet. Je dost lidí, kteří se na to si stěžují,“ souhlasila jedna obyvatelek bytového domu.

[chooze:article;value:539928]

„Psala jsem dvakrát a nic, napsala jsem doporučený dopis a vrátilo se mi to. Jsou to dva měsíce, co mi volal předseda a řekl, že mi pošle e-mail. Ale opět se nic nestalo,“ popsala Eva Sekaninová. 

Kromě opravy schodů požaduje paní Sekaninová od SVJ také odškodné za úraz, který měla. Prokázat, že na něj má nárok, ale není podle odborníků jednoduché. „Doba hraje proti paní Sekaninové. Co se týká uplatnění nároku, promlčecí doba trvá tři roky a tam zdaleka nejsme. Takže času je dost, nicméně pokud by chtěla cokoliv uplatňovat, musí vše prokázat, to průkazné břemeno je na její straně,“ okomentovala případ advokátka Petra Fialová.

Podle ní musí paní Sekaninová zdokumentovat, v jakém stavu schodiště je, dále dodat lékařské zprávy, jaký přesně úraz se stal. „Chtěla bych od družstva odškodný už jen proto, aby si pamatovali, že úrazy se tu mohou stát. Trvalo to dlouho, vždy mě odsunuli, což mě uráží,“ uvedla dále. „Ideálně by se ta výše újmy, která by náležela představující zejména bolestné, stanovila znaleckým posudkem,“ reagovala advokátka Fialová.

Předseda SVJ tvrdí, že se k žádosti paní Sekaninové už údajně vyjádřili zhruba před 2 až 3 měsíci. „Co se týká modernizace schodů, je v dlouhodobém plánu oprav. Investice do opravy schodiště je v řádech statisíců korun. Loni jsme odsouhlasili cenu na nové schodiště. Opravy, když se něco odloupne, tak se dějí, ale nejde to ze dne na den,“ upřesnil předseda SVJ Vítězslav Dian.

[chooze:article;value:535360]

​Schody jsou nebezpečné už přes rok. Přitom oprava by SVJ neměla finančně tolik zatížit a k tomu se dá vyřešit během několika málo měsíců. „Pokud bychom počítali, že by se dlažba sundala a dala nová, je to otázka zhruba 50 až 60 tisíc. Časově je to zase řádově 14 dní až 3 týdny. A co týká firem dostupnosti, tak kvalitní firma je schopná nastoupit do 3 měsíců,“ poznamenal projektový manažer Aleš Rohan.

„Doporučila bych paní Sekaninové komunikovat s družstvem ještě doporučeným dopisem s dodejkou. Aby měla důkazy, že předsedu oslovila i písemně i s tím, a co po něm chce. Pokud to tak již skutečně bylo, lze dojít k závěru, že předseda má osobní odpovědnost za to, že stav schodů není v pořádku, že je schodiště nebezpečné a byl na něm úraz a on neplní funkci tak jak má, lze v těchto případech vyvodit i osobní odpovědnost,“ dodala advokátka Fialová.

„Co se týká vyjádření k žádosti, co se týká k náhradě škody, tak jsme ji nemohli vyhovět, protože paní Sekaninová uvedla nevím už jaké datum. Takže je to déle než rok a žádost jsme dostali v létě či na podzim loňského roku s tím, že chtěla náhradu škody. Nedostal jsem podklady o tom, co žádá, ale kdyby pojišťovna něco měla platit, tak v žádosti chyběly údaje a lékařské posudky. A to vše bylo zmíněné v odpovědi, kterou jsme paní Sekaninové dali,“ dodal předseda SVJ Vítězslav Dian.

V případě, že výbor SVJ na něco upozorňujete a podle vás nekoná, měli byste podle právníků oslovit předsedu písemně. Pokud se s ním nedomluvíte, měli byste o svém požadavku informovat ostatní vlastníky na schůzi SVJ. Pokud se ani tam nedohodnete, nezbude vám nic jiného, než se obrátit na soud. Paní Sekaninová doufá, že až takto daleko to nezajde, jak ale sama říká, o odškodné je odhodlaná bojovat.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments