Archiv

Evropě radiace ze Záporoží nehrozí, Putin se přepočítal, tvrdí Drábová

Záporožská elektrárna na jihovýchodě Ukrajiny byla už před časem odstavená, teď se objevila zpráva o jejím možném znovuotevření. Veřejnost i někteří odborníci se proto začali obávat případné jaderné katastrofy.

Šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová z toho ale strach nemá a všechny uklidňuje. „V září roku 2022 byl odstaven poslední z reaktorů záporožské elektrárny, znovuspuštění některého z bloků chápu ale z hlediska logistického  elektřina tam totiž chybí. Na druhou stranu má ovšem elektrárna poté, co Rusové odpálili Kachovskou přehradu, dostatek vody na chlazení,“ vysvětlila Dana Drábová.

Podle jejího názoru jsou v tomto případě ale důležité otázky údržby a hlavně nedostatku kvalifikovaných zaměstnanců. 

[chooze:article;value:531412]

​Případných plánů Ruska otevřít blok záporožské elektrárny se podle svých slov nebojí. „Je to nezdobnost až zločin, ale podobných kroků jsme se z Ruska dočkali víc, je to proti všem pravidlům,“ řekla. 

I když nad elektrárnou přelétají rakety, její ochrana je podle Drábové natolik robustní, že by se vlastně nic nestalo. Navíc je elektrárna už dlouho odstavená. Ovšem zásah kalibrem nebo iskanderem (ruský mobilní taktický raketový systém schopný vypouštět balistické rakety krátkého dosahu – pozn. red.by podle ní nevydržela žádná elektrárna.

Kdyby došlo v Záporožské elektrárně přece jen ke katastrofě, pro Evropu by to podle Drábové z hlediska radiace nic neznamenalo. „Neříkám, že bychom nic nenaměřili, ale byly by to velmi minimální hodnoty. Absolutně to nejde srovnat s Černobylem nebo Fukušimou. Hovoříme ale o situaci, kdy by nešlo o masívní útok, který by měl plánovaně cílit k úmyslnému úniku radiace,“ dodala Drábová s tím, že se to snad ze strany Ruska nestane.

„Putin proti nám energetiku jako zbraň použil, ale přepočítal se, Evropa se kousla a vyřešila to. Riziko, že na elektrárně dojde k něčemu, co bude mít vliv v jejím blízkém i dalekém okolí, je spíše hypotetické,“ upřesnila Dana Drábová.

Celý díl pořadu Za pět minut dvanáct:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments