Archiv

Fiala přijal pozvání do Bílého domu. S Bidenem bude jednat v dubnu

​Český premiér Petr Fiala zamíří v dubnu do Bílého domu. „Prezident Biden přivítá premiéra Petra Fialu v Bílém domě 15. dubna, aby posílili americko-české vztahy. Lídři opět zdůrazní jasnou podporu pro Ukrajinu a její obranu před Ruskem vedenou agresivní válkou,“ uvedl v pondělním prohlášení Bílý dům.

Bílý dům označil Českou republiku za spolehlivého spojence, který letos slaví čtvrtstoletí členství v NATO. „Prezident Biden a premiér Fiala budou jednat o sdílených prioritách, které zahrnují bezpečnostní otázky, ekonomické příležitosti, z nichž budou mít prospěch jak Američané, tak Češi, a společné demokratické hodnoty,“ dodal Bílý dům.

[chooze:article;value:545522]

Fiala ve svém prohlášení uvedl, že pozvaní do Bílého domu si váží a rád se s prezidentem Bidenem ve Washingtonu setká. „Česká republika má se Spojenými státy nadstandardní vztahy a naše jednání je skvělou příležitostí k jejich dalšímu rozvoji, je symbolické, že se setkání koná v období 25. výročí našeho vstupu do NATO. Naše jednání ale nebude jen formální, chceme se zaměřit především na praktickou spolupráci zejména v ekonomice a bezpečnosti,“ uvedl Fiala.

Fiala v pondělí zavítal také na leteckou základnu v Čáslavi:

​O víkendu dorazil do České republiky bývalý americký prezident Bill Clinton. V neděli večer navštívil jazzový klub Reduta, kde si před 25 lety zahrál na saxofon za přítomnosti tehdejšího českého prezidenta Václava Havla. Clinton v úterý obdrží státní vyznamenání od prezidenta Petra Pavla.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments