Archiv

Hejtman Krkoška u soudu přiznal vinu. Nesouhlasí s kvalifikací

Podle obžaloby schválil Krkoška poskytnutí benefitů za předepisování určitých značek léků ve výši 848 tisíc korun. Hejtman se ve čtvrtek přiznal, nesouhlasí ale s tím, že by šlo o úplatky a byl členem organizované zločinecké skupiny. „Je vinen z nelegální marketingové podpory,“ prohlásil podle Deníku jeho advokát.

Původně přitom v písemném prohlášení viny hejtman souhlasil s právní kvalifikací, která byla v obžalobě. Podle advokáta další analýza ukázala možnou jinou právní kvalifikaci. Senát jeho uznání viny přijal. 

Hejtmana Krkošku, který kraj vede od loňského června, dohnala 12 let stará kauza. Měl se podílet ve firmě Interchemia Praha na motivování lékařů k tomu, aby předepisovali přednostně léky určitých farmaceutických firem. Ti za to podle Národní centrály pro boj s organizovaným zločinem (NCOZ) přijímali úplatky dohromady ve výši asi 12 milionů korun.

[chooze:article;value:547065]

„Je to věc, která je dvanáct let stará a může se stát každému člověku, který je někde zaměstnaný,“ řekl Deníku hejtman. Rozhodnutí soudu může znamenat další změnu ve vedení kraje. Ten ještě loni vedl Ivo Vondrák, který po prezidentských volbách skončil i v hnutí ANO. 

„Určitě se k tomu nějak postavím,“ uvedl k případnému odsouzení Krkoška. Obžaloba překvapila i jeho koaliční partnery. 

„Klub zastupitelů Moravskoslezského kraje za ODS a TOP 09 je překvapen informacemi zveřejněnými dnes v tisku o čtvrtečním soudním jednání hejtmana kraje Jana Krkošky. Z tohoto důvodu jsme požádali o schůzku předsedů koaličních stran, a to na páteční odpoledne, kde nás hejtman seznámí s výsledky soudního jednání. Na tomto základě dohodneme další postup,“ reagoval první náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS).

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments