Archiv

Inflace zavalila Česko jako lavina. Platím teď o 5 000 Kč měsíčně víc, srovnal muž

Dvouciferná inflace zmizela, ale její následky už nikdo vymazat nedokáže. Účtenky staré tři roky vypadají, jako by tehdy všechno zboží prodávali v akci. Češi se s tím museli naučit žít. Pan Plečka začal jezdit za nákupy do zahraničí. „Vždycky jsem se tomu smál, a teď jezdím nakupovat do Polska taky, už je to poznat,“ řekl.

Kvůli inflaci zaplatí za každý větší nákup zhruba o 500 korun víc. Další položka v rozpočtu, která ho nepřestává děsit, je cena za energie. „Když se to vynásobí, tak je to 40 tisíc korun. Takový zálohy jsem ještě neměl,“ připustil pan Plečka.

Celkem pan Plečka napočítal zvýšení výdajů asi o pět tisíc měsíčně. Inflace nejvíc dopadá na chudé, kteří nemají, jak před ní uniknout. Zatímco zámožnější majitelé nemovitostí kupovali solární panely, chudším nezbylo než si teplo domova odpracovat.

[chooze:article;value:545741]

​Kdo měl tu smůlu, že v posledních letech stavěl, ten zažíval hrůzu z každého dalšího nákupu ve stavebninách. „Nemáme fasádu, nemáme ploty, není na terény. Zdražování trošku udělalo čáru přes rozpočet,“ prohlásil v roce 2021 Ivan Klíma.

Staré cenovky se už prostě nevrátí a zdražení si budou zaměstnanci podle odborníků nejspíš kompenzovat tlakem na zvýšení platu.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments