Archiv

Inspekce řeší znečištěnou vodu u Hranic. Podle městské firmy je vše v pořádku

[chooze:gallery;value:35201]

​Hlavu si pravděpodobně nelámali s vypouštěním znečištěné vody ze skládky Jelení kopec v městské firmě Ekoltes spadající pod město Hranice. Dešťová voda, která ze skládky odtéká, se jímá do nádrže a mělo by se s ní nakládat opatrně, protože teoreticky může obsahovat i toxické látky či těžké kovy.  

Místo toho ale voda skončila v korytu vodního toku uprostřed polí nebo ve veřejné kanalizační síti. „Víme, že na skládce neexistuje žádná laboratoř, která by odebírala vzorek vody z každé cisterny. Řidiči, kteří vodu svážejí ze skládky Jelení kopec, jsou nuceni proti své vůli porušovat dopravní předpisy panem ředitelem Jakubem Horákem, který pod hrozbou odebrání patnáctiprocentního osobního ohodnocení nebo výpovědí z pracovního poměru, což již několikrát učinil,“ říká zdroj informací o dění ve firmě Ekoltes Hranice. Redakce TN.cz jeho totožnost zná, ale z logických důvodů nezveřejňuje jeho jméno.

[chooze:article;value:520680]

​Řidiči mají podle něj kromě porušování ekologických pravidel vjíždět s těžkou cisternou na komunikaci se zákazem vjezdu vozidel o hmotnosti nad šest tun. Firma se však hájí, že má potřebné výjimky a předmětná dopravní značka prý možná ani nemá nezbytná povolení k instalaci.  

Mluvčí ČIŽP Miriam Loužecká potvrzuje, že o vypouštění kontaminované vody v polích a do kanalizace její inspektoři vědí. „Oběma případy se aktivně zabýváme, nemůžeme k nim proto sdělovat žádné podrobnosti,“ uvádí Loužecká.

„Pouze ještě upřesním, že společnost Ekoltes Hranice má s provozovatelem ČOV a kanalizace, společností Vodovody a kanalizace Přerov uzavřenou smlouvu, která obsahuje podrobnosti likvidace průsakových vod ze skládky,“ upřesňuje mluvčí ČIŽP.

Ta voda není toxická

Ředitel Ekoltesu Hranice Jakub Horák potvrzuje, že kontrola ČIŽP v jeho firmě už pochybení zjistila. „Ta voda ale není toxická. Jde o skládkovou povrchovou vodu, která nepatří do přírody. Měli jsme nějaký únik do přírody, a nevím, jestli to skončilo pokutou nebo napomenutím,“ vysvětluje Horák.

[chooze:article;value:473342]

Starosta města Hranice Daniel Vitonský (ANO), pod které Ekoltes spadá, tvrdí, že o ničem neví a s ředitelem Horákem si o popisovaných problémech promluví. „Budu mu muset zavolat a zeptat se ho, protože toto je pro mě nová informace. Na město ani nepřišla žádná stížnost, abychom případný problém mohli řešit my. Překvapuje mě, že někdo místo podání stížnosti na radnici kontaktuje televizi Nova,“ dodává Vitonský.

Za otravu Bečvy může společnost Energoaqua. Trest za to ale nedostane (10/2023):

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments