Archiv

Ještě se nenarodily, ale už čekají na místo ve skautu. Dětí je víc než míst

Počet skautů stabilně roste už od roku 2006, uvedli skauti na instagramu. Podle posledního sčítání jich je už 76 tisíc v téměř 2 300 oddílech.

S přibývajícím množství zájemců je ale časté, že oddíly narážejí na strop svých kapacit a nemůžou přijímat všechny zájemce. „Nejhorší situace je pravděpodobně v Praze a Středočeském kraji, asi i v Jihomoravském,“ řekla pro TN.cz mluvčí skautů Barbora Trojak.

Na místa v žádaných oddílech proto musí děti čekat v pořadnících. „Odhadujeme, že na čekacích listinách na vstup do oddílu budou pravděpodobně jednotky tisíc dětí,“ uvedla Trojak.

Situaci potvrzují i vedoucí středisek. „V pořadnících čeká několik desítek a ročně nabereme okolo pěti dětí podle toho, jestli děti v oddíle zůstanou, nebo ne,“ uvedl pro TN.cz vedoucí oddílu Pražská dvojka Filip Šindelář.

[chooze:article;value:542238]

Kvůli vysokému zájmu nastávají ve vytížených oddílech i poměrně bizarní situace. „Stává se, že matky přihlašují na čekací listiny čerstvě narozené i zatím nenarozené děti,“ popsal Šindelář.

Jeho výpověď potvrzuje i vedoucí oddílu Černý šíp z pražského Smíchova Vojtěch Cuhra. „Rodiče často volají, že chtějí dát dítě na čekací listinu, ale ještě se nenarodilo,“ řekl vedoucí.

V jeho oddíle ale čekací listiny nemají. „Problém čekacích listin je ten, že pokud je silný ročník, tak pokud kluka nemůžeme přijmout v sedmi letech, nebudeme ho moct přijmout ani za tři roky, protože těch desetiletých bude zase hodně,“ vysvětlil Cuhra.

Podle Trojak za nedostatečnými kapacitami stojí málo vedoucích nebo nedostatek místa v klubovnách. „Všichni vedoucí jsou dobrovolníci a u oddílů působí ve svém volném čase a bez nároku na finanční odměnu,“ popsala mluvčí, proč je vedoucích málo.

[chooze:article;value:519876]

Rodiče by se ale podle ní neměli vzdávat, pokud se jim místo pro děti nepodaří získat hned v nízkém věku. „Kapacita může být mnohem větší ve starších věkových kategoriích a rodiče by to neměli vzdávat, pokud neuspějí v první nebo druhé třídě,“ motivovala Trojak.

Podle výzkumu agentury Ipsos by v zájmu o členství ve skautském oddíle podpořilo své děti devět z deseti rodičů či prarodičů. Pozitivně vnímají čas strávený venku, vedení k samostatnosti nebo dobrodružství, která děti zažijí.

Popularitě přidává i dostupnost skautu nebo možnost děti poslat na letní tábor. Roční členský příspěvek se pohybuje mezi 500 a 1 000 korunami, což je ve srovnání s jinými kroužky velmi nízká částka.

Skauti navíc spustili program Dostupný skauting, kde mohou lidé přispět znevýhodněným dětem. „Využívají ho třeba maminky samoživitelky, rodiče s větším počtem dětí, pěstouni nebo rodiny, které se ocitly v potížích kvůli vysokým cenám energií,“ uvedli skauti ke sbírce.

Začala evakuace desítek tisíc skautů v Jižní Koreji. Češi zemi neopouští (08/2023):

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments