Archiv

Jihlava řeší obří polepy na autobusech. Lidé se cítí jako v kobce, říká psychiatr

Jízda v trolejbusu celém polepeném reklamami je pro Janu Šedivou z Jihlavy utrpením. „Cítím, že mám rozostřené vidění, když mám brýle, tak mě bolí hlava, je mi špatně od žaludku,“ popsala nepříjemné pocity během jízdy autobusem po Jihlavě Jana Šedivá. Lepší to není ani v případě, že se posadí. „Koukám do sedačky, na někoho, nebo na zem, ale z okna se dívat nemůžu,“ dodala.

A tak paní Šedivá jezdí výhradně v autobusech a trolejbusech bez reklam. Občas si na ně na zastávkách musí počkat o to déle. V autobusech polepených reklamami je navíc pološero, kdežto v těch bez reklam je světlo. 

Problémy mají podle lékařů hlavně citlivější lidé nebo ti, kteří trpí různými fobickými poruchami. „Může to vyvolávat stavy úzkosti, napětí, lidé mají mají pocit, že se nachází v nějaké kobce v uzavřených prostorech,“ sdělil psychiatr Miroslav Skačáni.

[chooze:article;value:530281]

​Další Jihlavané mají kvůli polepům problémy s orientací, vadí jim, že nevidí ven. „Vedení města se tím začalo zabývat s dopravním podnikem a je prvotně potřeba vyčíslit si ztráty,“ podotkl mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk.

Pokud by dopravní podnik autobusy a trolejbusy s reklamami stáhl, přišel by ročně o zhruba dva miliony korun. Reklamní smlouvy jsou podepsané na dva roky. Do budoucna ale ve městě plánují změny. „Reklamní polepy by nemusely být třeba na oknech autobusů a trolejbusů,“ upřesnil Daněk.

Nejjednodušší to je s nově pořizovanými vozy placenými z evropských dotací. Tam ze zákona žádné reklamy po dobu 5 let ani být nemohou.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments