Archiv

K Zemi se rychle blíží tři asteroidy. Je mezi nimi i stometrový obr

Na začátku nového týdne bude ve vesmíru pořádně rušno. Odborníci z Národního úřadu pro letectví a vesmír zaznamenali tři asteroidy, které mají proletět blízko Země. Navíc nepůjde o úplné drobečky.

V pondělí se k naší planetě při průletu přiblíží asteroid 2024 DA1. Astronomové odhadují, že je široký přibližně 45 metrů. „V současnosti se objekt pohybuje rychlostí 35 802 kilometrů za hodinu a Zemi by měl minout na vzdálenost 3,6 milionu kilometrů,“ píše portál Hindustan Times.

[chooze:article;value:545361]

Následující dva objekty by pak měly minout Zemi v úterý. První objekt nese název 2024 EG2. Ten dosahuje rychlosti kolem 70 509 kilometrů za hodinu. Na šířku měří zhruba 23 metrů. Experti očekávají, že proletí na vzdálenost přibližně 6,4 milionu kilometrů.

Poslední úterní asteroid pojmenovali odborníci 2015 FM34. Ten je z těchto tří objektů také největší, v průměru by měl mít přes 106 metrů. Uhání rychlostí 39 837 kilometrů za hodinu na vzdálenost 7,4 milionu kilometrů od Země.

Astronomové pravidelně monitorují veškeré objekty ve vesmíru a vyhodnocují, zda pro nás představují nějaké riziko. NASA má dokonce připravené i speciální plány, co by se stalo v případě, kdyby Zemi hrozila neodvratná srážka s asteroidem. Podrobnější informace naleznete v tomto článku na TN.cz.

K Mezinárodní vesmírné stanici dorazili v lednu další astronauti. Více se dozvíte v následující reportáži:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments