Archiv

Kladenské nádraží má jít k zemi. Lidé z okolí zuří, sepsali i petici

Budova kladenského nádraží, které se dříve nazývalo Vejhybka, stojí na svém místě už přes 150 let. „Kladno v tu dobu bylo opravdu vesnicí, kdežto nádraží Vejhybka již existovalo. Ta budova vznikla v roce 1873 a skutečně existovala uprostřed polí,“ řekla zastupitelka Anna Gamanová (Opravíme Kladno).

Z kladenského nádraží kdysi vyrážela také třeba parní lokomotiva, která je v současnosti v expozici Národního technického muzea v Praze. V 19. století ale vozila uhlí z kladenských dolů po takzvané Buštěhradské dráze. Tedy po důležité tepně spojující Kladno s Prahou a s Podkrušnohořím. Na nádraží se díval také prezident Tomáš G. Masaryk, když jezdil vlakem z Lán na Pražský hrad. Teď to vypadá, že by historická budova měla jít k zemi.

Byla to původní možnost, že se zachová stará budova, ale na základě těch nových zjištění se přikročilo k variantě, která se všem zdá výhodnější, a to je stavba nové moderní budovy,“ sdělil mluvčí Magistrátu města Kladno Vít Heral.

[chooze:article;value:540550]

„K rozhodnutí o náhradě stávající budovy novým objektem jsme dospěli na základě doplňkových průzkumů, které bylo možné provézt až po vyklizení nádražní budovy,“ informovala mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

Problémem jsou podle Správy železnic hlavně základy budovy a přítomnost podzemní vody. „Díra toho podchodu je absolutně suchá, takže nějaké průzkumy o spodní vodě, jsou na vodě,“ oponuje zastupitelka Gamanová.

Ačkoliv už přes 1 200 lidí podepsalo petici pro zachování budovy, názory mezi lidmi se liší. „Jestli se to nevyplatí, tak nevím, zbytečné do toho moc vrážet, ale za mě se mi stará budova líbí,“ podotkl v anketě televize Nova průvodčí. „Bych rozhodně byl pro nějakou modernizaci, ale zároveň si myslím, že aspoň část zachovat by nebylo od věci,“ řekla další žena.

Rekonstrukce nádraží souvisí s modernizací trati vedoucí mezi Kladnem, Prahou a pražským Letištěm Václava Havla.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments