Archiv

Konec malotřídek v Česku. Ředitelé ani starostové o tom nechtějí ani slyšet

Například v Žeranovicích vzdálených asi deset kilometrů od Zlína žije přes 800 obyvatel. O tom, že by o školu přišli, nechtějí slyšet. „My se tady všichni známe. Takže určitě je přínosné mít na vesnici tu školu,“ řekla jedna z tamních obyvatelek.

Stejný názor zastává i starosta obce Antonín Vyňuchal. „Kdyby se mělo něco měnit, byli bychom velice nešťastní,“ uvedl. Ve třech třídách se tu učí pět ročníků. O školu a školku by tak ve svém bydlišti rázem přišlo skoro 80 dětí.

Malé malotřídní základní školy jsou i v sousedních vesnicích, a to v Rackové a v Martinicích. Jedná se prý o český unikát. „Počet 40 % škol v České republice, které mají méně než 100 žáků, je na evropské poměry opravdu extrémní,“ potvrdil náměstek ministra školství Jiří Nantl.

[chooze:article;value:544944]

„Paní učitelky jsou zvyklé diferencovat výuku, protože vlastně učí ve dvou spojených ročnících,“ prozradila ředitelka ZŠ Martinice Nicol Darmovzalová. Ministerští úředníci teď přemýšlejí, co s takovým množstvím malých škol udělají. Ve hře je například spojování malotřídek. Víc pedagogů i žáků pod jednou střechou by podle nich výuce pomohlo.

„Plus jsou už ty možnosti z jednoznačně většího kolektivu, z toho, že si lépe poradí se zastupitelností pedagogického sboru,“ vysvětlil Nantl. Ředitelům základních škol se to ale nelíbí.

„Pan ministr zase řeší něco o nás bez nás. Bylo by fajn, kdyby za námi přijel,“ uvedla Petra Smolová, ředitelka ZŠ Žeranovice. Možností by prý mohlo být i to, že by se malotřídky nerušily. Spadaly by ale pod jedno vedení, pod takzvaného superředitele.

[chooze:article;value:544975]

Ani tento návrh se ale ředitelům škol nezamlouvá. „Superředitel bude odtržen jak od kolektivu učitelů, tak především od kolektivu dětí,“ zdůraznil ředitel ZŠ Brantice Adam Šimůnek. „Myslím si, že tuto identitu by školy ztratily. Ztratily by nezávislost a ztratily by svoji originalitu,“ dodala ředitelka ZŠ Přílepy Monika Obšivačová.

Tento návrh by navíc vyžadoval změnu zákona. „Vyžaduje to změnu zákona, protože v tuto chvíli školu zřizuje vždy jednotlivá obec,“ uzavřel Nantl. I na tom už se ale pracuje. Ministerstvo školství by změny mohlo představit koncem letošního roku.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments