Archiv

Konec týdne bude v Česku mimořádně teplý. Pak nastane obrat

Mezitím, co první polovina týdne byla na většině našeho území deštivá, v té druhé už bude všechno jinak. Počasí se vyjasní a teploty vylezou nahoru. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) mají dokonce vyšplhat až k takovým hodnotám, které jsou typické pro konec dubna.

Čtvrtek bude ve znamení velké oblačnosti. „Ve východní polovině území bude ale obloha na mnoha místech přechodně polojasná nebo i jasná. Teploty vystoupí na 10 až 14 °C,“ píše ČHMÚ na sociální síti X. Srážky se mají objevit už jen místy.

Ale už v noci na pátek k nám před studenou frontou, která začne postupovat přes střední Evropu zvolna k východu, bude proudit teplý vzduch od jihozápadu. Páteční den sice moc slunce nepřinese, bude ale konečně tepleji. Rtuť teploměru se má vyšplhat až k 15 či 17 stupňům Celsia, což jsou podle ČHMÚ teploty „obvyklé pro konec dubna“.  

[chooze:article;value:545852]

​O víkendu se už má znovu ochladit, podle meteorologů ale jen mírně. V sobotu pokles teplot ještě nebude nijak markantní a rtuť teploměru má klesnout na 11 až 15 stupňů Celsia. Zpočátku má být zataženo a příležitostně se mohou objevit i přeháňky. Večer, a to hlavně na severu, se mohou objevit srážky smíšené nebo sněhové.

V neděli bude ale ochlazení značnější. V Čechách bude směrem od západu přibývat oblačnost a teploty v noci klesnou k 6 až 2 stupňům. Přes den se rtuť teploměru nedostane přes 9 až 13 stupňů. Oproti průměru je to ale stále nadstandard, protože v této době se teplota pohybuje obvykle okolo 5,2 stupňů Celsia. 

​Začátek příštího týdne se ponese v podobném duchu. V pondělí má být maximálně 10 až 14 stupňů Celsia a v dalších dnech 10 až 15. Ve čtvrtek by ale teploty měly klesnout i pod 10 stupňů. Srážky se mají objevit jen ojediněle, bude oblačno až zataženo. 

Na Evropu udeřila silná bouře Monika. Ve Francii zabíjela, ovlivní počasí i v Česku:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments