Archiv

Krajina u Mostu se vzpamatovává. Tamní jezero čekají novinky

Po dolech už není ani památky. Velkou část skrylo obrovské jezero. Napouštět se začalo už v roce 2008 a hotovo bylo o osm let později. Je hluboké téměř jako orlická přehrada a rozlohou předčí i Máchovo jezero.

„Jeho rozloha je 309 hektarů, největší hloubka je 71 metrů a obvodová komunikace kolem dokola měří 8,6 kilometru,“ popsal vedoucí střediska Kohinoor ze státního podniku Diamo Josef Švec.

Mostecké jezero si pochvalují i tamní obyvatelé. Už teď se na jezeře chystají další novinky. Letos má na jeho hladině vzniknout obří molo. Tvořit ho bude šest kruhů. Největší z nich by měl mít průměr 13 metrů. Přímo na něm má být třeba půjčovna paddleboardů nebo posezení s barem. 

[chooze:article;value:545686]

„Bude tam zakomponovaná i taková relaxační zóna, ale bude také fungovat jako jakýsi fotopoint, to znamená, bude z toho mola krásně vidět na okolí jezera Most,“ řekla náměstkyně primátora Markéta Stará (ProMost).

Rekultivace ale nezapomínají ani na přírodu. „Jezero Most je dnes také významným zimovištěm ptáků a pamatovalo se tedy i na tu ekologickou stránku věci, severní část jezera a přilehlé okolí je spíše klidovou zónou pro faunu a flóru,“ sdělil Švec.

Usídlily se tam i divoké husy, vrací se každý rok, a dokonce tam vyvádějí i mladé. A tam, kde byl kdysi starý Most, by do budoucna mohla vyrůst úplně nová městská část. Stavět se ale pravděpodobně nezačne dříve než za 15 let. Kvůli těžbě je totiž území velmi nestabilní.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments