Archiv

Léčba na dálku se rozjela naplno. U části pacientů narazila ale na nedůvěru

Pacient na dálku žádá svoji lékařku o léky, které nyní nezbytně potřebuje na alergii. Lékařka to odsouhlasí a připomíná, že k tomu přidá i mastičku. To je budoucnost zdravotnické péče, kterou si chválí nejen lékaři, ale i pacienti. Osmadvacetiletý Michal tuto službu využívá pravidelně. Díky ní za svým praktickým lékařem nemusí dojíždět desítky kilometrů.

„Ušetří mi to spoustu času, za mě je to úplně super vychytralost tohoto století. Nemusím trávit dobu v čekárně s ostatními pacienty, pochvaloval si Michal (28).

„Výhodou je, že se zkrátí doba čekání pacienta u lékaře, že tohle může vybavit z pohodlí domova. Nemusí chodit tak často a já můžu odbavit více pacientů najednou,“ potvrdila jeho slova Kateřina Kučerová, praktická lékařka z EUC Kliniky.

[chooze:article;value:503375]

​Podle statistik lidé minulý rok nejčastěji využívali konzultace s lékařem na dálku k řešení předpisu stávajících léků, nachlazení, chřipky, bolesti v krku nebo kašle. Lidí se ale nemusí bát, osobní konzultace u lékaře se úplně nahradit nedá. Podle lékařů by se online formou dalo vyřešit až 70 procent případů. V těch zbývajících je nutná osobní návštěva.

Že je o léčbu na dálku mezi lidmi zájem svědčí i to, že někteří praktici si na online služby vyhrazují čas v pracovní době už každý den. „Já službu praktik online obsluhuji jednu hodinu denně, kdy mám vymezený čas pro virtuální pacienty,“ doplnila praktická lékařka Kateřina Kučerová.  

Odborníci si od této služby slibují, že by se v Česku mohla zlepšit i preventivní péče.

[chooze:article;value:541937]

​Většina lidí ale dává zatím přednost spíše osobní návštěvě lékaře. „Já si myslím, že je lepší jít k tomu lékaři osobně, bála bych se, že se může něco přehlídnout,“ řekla v anketě televize Nova oslovená žena. „Myslím si, že by bylo lepší, kdyby lidé chodili k doktorovi, nemyslím, že přes skype bude tak dobrý, jako když tam zajdu osobně,“ souhlasila další. „Úplně nejlepší je osobní setkání s doktorem, ale samozřejmě ta prvotní kontrola, ta akutní, tak si myslím, že by to bylo docela dobrý. Přínosem by bylo co nejrychlejší stanovení diagnózy a braní léků,“ řekli jiní.

„Záleží, o co by konkrétně šlo, jestli jde o nějakou rýmu, tak se to dá vysvětlit, ale u něčeho vážnějšího, bych pochyboval,“ sdělili naopak další. „Na jednoduší zákroky by to asi šlo,“ přidali se jiní.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments