Archiv

Lékaři varují před nenápadně nastupující nemocí. Člověka nakonec může oslepit

Potíže glaukomu, známějšího jako zelený zákal, každoročně připomíná Světový týden glaukomu. Ten letos připadá na dny od 10. do 16. března. Lékaři před tímto onemocněním pravidelně varují. Jeho nástupu si totiž člověk nemusí ani všimnout.

„V počátečních stadiích je vidění pacienta nepostiženo. Postupně se objevují výpadky v zorném poli, snížení zrakové ostrosti z periferie do centra, až nakonec dojde k zúžení zorného pole ze všech stran, kdy zůstává pouze centrální vidění. Pacienti někdy mohou pociťovat tlakové bolesti očí a za očima či bolesti hlavy, při akutním glaukomovém záchvatu pak i nevolnosti nebo zvracení,“ vysvětlila primářka očního oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice Jana Juhászová.

[chooze:article;value:544399]

Zelený zákal lze přitom podle odborníků účinně léčit. Je však důležité ho odhalit včas. Pokud je nemoc v raném stadiu, je to možné pomocí očních kapek na snížení nitroočního tlaku. Další variantou jsou pak laserové operace nebo chirurgický zákrok.

Čím dříve přitom lékaři na problém u daného člověka přijdou, tím je léčba méně invazivní. Důležitá je proto prevence, na kterou by lidé neměli rozhodně zapomínat a podceňovat ji.

„Osoby starší 65 let, zejména ženy, by měly pravidelně absolvovat vyšetření nitroočního tlaku, protože glaukom se u nich vyskytuje nejčastěji. Rizikové skupiny zahrnují také osoby s cukrovkou, nízkým krevním tlakem, vadami zraku a ty, jejichž rodiny byly postiženy zeleným zákalem. Prevenci by však měl brát v potaz každý, bez ohledu na věk. Rizikové osoby a jedinci nad 45 let by měli podstupovat preventivní vyšetření alespoň jednou ročně, ostatní pak aspoň jedou za dva až tři roky,“ poradila Juhászová.

V Česku řádí vážné nemoci a experti radí, kdy se nechat přeočkovat. Více se dozvíte v následující reportáži (3/2024):

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments