Archiv

Lipavský promluvil o budoucnosti V4. Stále si máme co říct, tvrdí

Ve středu, den před schůzkou ministrů zahraničí takzvané Visegrádské skupiny neboli V4, se český ministr Jan Lipavský (Piráti) mezi čtyřma očima setkal se svým polským protějškem Radoslawem Sikorským. Na následné tiskové konferenci pak – kromě české muniční iniciativy a další pomoci Ukrajině – oba mluvili právě o budoucnosti středoevropského paktu.

Spory ohledně přístupu k rusko-ukrajinskému konfliktu totiž nedávno odhalily trhliny ve vzájemné spolupráci Česka a Polska na jedné straně a Maďarka a Slovenska na straně druhé. Podle Lipavského i Sikorského ale má V4 stále smysl.

„Tato skupina má za sebou náročné období. Domníváme se ale, že je to dobré fórum pro koordinaci našich aktivit v různých oblastech. Spojují nás otázky zemědělství a průmyslu. Věřím, že v těchto oblastech dosáhneme pokroku,“ prohlásil na toto séma Sikorski, jehož země v létě od Česka převezme předsednictví ve skupině.

[chooze:article;value:545087]

„Já myslím, že je dobře, že se scházíme v tomto středoevropském formátu. Myslím si, že je dobře, že povedeme upřímnou a otevřenou debatu,“ prohlásil pak na toto konto Lipavský s tím, že kromě vzájemného ekonomického, infrastrukturního a mezilidského propojování střední Evropy je tématem českého předsednictví i pomoc Ukrajině.

„Rolí diplomacie je hledat nejmenší společný jmenovatel. To v tuto chvíli není v rámci V4 úplně jednoduché, ale pro mě jako pro diplomata je důležité, že povedeme tu debatu,“ dodal český ministr. „Visegrádský formát má smysl,“ prohlásil také.

„Respektujeme Maďarsko i Slovensko a jejich právo na vlastní názory a stanoviska,“ zdůraznil pak Sikorski. „Na návrh Maďarska navýšíme rozpočet Visegradského fondu. To pro mě znamená, že je tady vůle, aby tento nástroj pokračoval, a budeme o to ještě usilovat,“ doplnil ještě.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments