Archiv

Majitelé tepelných čerpadel se bouří. Náklady se vyrovnaly plynovému kotli

Pan Hliněný z Liberce si tepelné čerpadlo pořídil před třemi lety. Jeho hlavní motivací byla ekologie, bezúdržbový provoz, a hlavně úspora peněz. Myslel si, že se mu počáteční vysoká investice v budoucnu vrátí díky úsporám.

Když čerpadlo instaloval, stála ho kilowatthodina 2,60 koruny. Dnes je to skoro šest korun. Předpokládaná návratnost do deseti let se tak úplně vytratila. „Je to zklamání, určitě. Počítali jsme s tím, že provoz toho čerpadla bude stát do 30 tisíc korun a aktuálně stojí zhruba 60 až 70 tisíc,“ prozradil pan Hliněný.

Používání tepelných čerpadel stát podporuje přes 20 let dotacemi. Pro tepelná čerpadla byla zavedena i zvláštní nízká sazba. Ta je ale po změnách prakticky k ničemu. „Byl rozdíl mezi sazbou D56d tepelné čerpadlo a D02d běžná domácnost. Aktuálně je to srovnané naprosto a přijde mi to nefér,“ dodal majitel tepelného čerpadla. 

[chooze:article;value:544902]

Podobnou zkušenost má i pan Najman z Frýdku Místku. Ten si spočítal, že po změnách sazeb už je úplně jedno, jestli topí čerpadlem, nebo pálí plyn. „Do roku 2021 bylo výhodnější tepelné čerpadlo o 50 % oproti plynu například. Já mám možnost použít oboje,“ uvedl.

Stát podle nich nezohledňuje ty obyvatele, kteří mají zájem o ekologické způsoby topení. „Nejsou zohlednění ti lidé, který by chtěli topit ekologicky,“ uzavřel pan Hliněný.

Podle dostupných údajů se v České republice mezi lety 2010 a 2022 prodalo skoro čtvrt milionu tepelných čerpadel. V minulém roce to bylo dalších 40 tisíc, a to jen za pouhých šest měsíců.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments