Archiv

Meteorologové se přepočítali. El Niño vyvolá extrémní vedra už na jaře

Prognóza přichází jen několik dní poté, co Světová meteorologická organizace varovala před tím, že letos nás už zkraje jara a především v létě čekají historická vedra, píše portál News 18. Odborníci se ale přepočítali, extrémní nárůst teplot má podle nich začít dokonce dřív.

El Niño má totiž ovlivnit také teploty a srážky od března do května. „El Niño nebo La Niña mají značný vliv na globální počasí,“ potvrdila meteoroložka Dagmar Honsová.

 „A zatímco v některých částech světa je jejich vliv průkazný, Česko je od Tichého oceánu přece je daleko a jeho jednoznačné dopady nejsou jednoznačně potvrzené,“ vysvětlila. Zda vedra dorazí i do České republiky, je tak zatím otázkou. 

[chooze:article;value:544811]

Nicméně jev El Niño s dalšími procesy v tropických oblastech může podpořit stratosférické oteplování a tím vliv polárního víru na naše zimní počasí,“ dodala Honsová. Zapotřebí je ale podle ní správné rozložení tlakových útvarů nad střední Evropou.

Globální klimatický jev El Niño začal v červnu loňského roku a naplno udeřil mezi listopadem a lednem, informuje web The Indian Express. „Epizoda El Niño z let 2023–2024 dosáhla vrcholu a zůstává jednou z pěti nejsilnějších v historii,“ uvedla WMO. 

S jevem El Niño se často pojí extrémní počasí, jako jsou sucha, dlouhé období veder a velmi vysoké teploty.

Rychlé změny v oceánských proudech však pode meteorologů signalizují příchod meteorologického jevu La Niña, což je chladnější protějšek El Niña. „Celosvětově ovlivní počasí ve druhé polovině roku a zejména během zimy,“ tvrdí meteorologové z odborného portálu Severe Weather.

Extrémní počasí bičuje jih Evropy. Lavina uvěznila tisíce lidí, jeden člověk zemřel:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments