Archiv

Meteorologové si nevědí rady. Počasí se na Velikonoce může totálně vymknout

Počasí vyvádí meteorology z míry. „Výstupy numerických modelů zatím vidí Velikonoční počasí v růžových barvách – polojasno, jen ojediněle při přechodně zvětšené oblačnosti přeháňky,“ tvrdí meteoroložka Dagmar Honsová. Jenže všechno by mohlo být jinak, kdyby jen Velikonoce vyšly letos na jiné datum. Říct tak dopředu, jak bude na Velikonoce, je pro meteorology každoročním oříškem.

Vzhledem k tomu, že Velikonoce jsou pohyblivým svátkem, není vždy zárukou, že na Velikonoční pondělí bude svítit sluníčko. „Za uvedené období možného výskytu Velikonoc zroste průměrná denní teplota v pražském Klementinu z 5,4 °C na 10,2 °C. Proto je rozmezí maximálních a minimálních teplot na svátky jara tak široké,“ vysvětlila meteoroložka.

[chooze:article;value:547794]

​Zatím se ale zdá, že letošní rok bude na svátky, které pomyslně vítají jaro, příjemně. Podle Českého hydrometeorologického ústavu by se v pátek a o blížícím víkendu teploty mohly vyšplhat dokonce až na 23 stupňů.

Na Velikonoční pondělí se lehce ochladí, pořád by ale mělo být cítit jaro ve vzduchu. Teploty sice oproti víkendu klesnou, průměrná denní teplota by se ale mohla vyšplhat až na 17 stupňů. O rekord ale ani zdaleka nejde.

Ten je doposud připsán 23. dubnu 1968, kdy v Praze naměřili 30,9 °C. Naopak nejnižší teplota byla naměřena na stanici Desná Souš, a to 21. března 1962, kdy rtuť teploměru klesla na -18,5 °C.

Teplého počasí si užívají i cyklisté. Spoustu řidičů tím zaskočili:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments