Archiv

Mladí mění priority. Na bydlení nenašetří, tak aspoň jezdí na dovolené

Fenomén bydlení ve vlastním v Česku pomalu končí. A za všechno můžou ceny, metr čtvereční v Praze stojí 125 tisíc a přes 109 tisíc zaplatí lidé v Brně. Po vlastním bydlení v hlavním městě toužil i Petr, šetřil, ale změny podmínek hypoték a vysoké ceny bytů ho nakonec naštvaly tak, že se rozhodl si část naspořených peněz raději užívat.

„Z nedostupnosti hypotéky jsem byl pořád ve stresu a život v nájmu není zase tak špatný, tak jsem si řekl, že část naspořených peněz procestuji,“ prohlásil.

„Vidíme rozdíly mezi spotřebním chováním generace X, Y, Z, to znamená důležitou roli hraje věk. Je pravda, že mladí lidé si rádi dopřávají,“ poznamenal ekonom Petr Studnička.

[chooze:article;value:545430]

Mladí prý víc utrácejí nejenom za exotické dovolené, ale i hmotné věci, jako je třeba nové auto, televize nebo značkové oblečení. Podle psychologů roli hraje i čas, na vlastní bydlení lidé zpravidla musí šetřit dlouhá léta, oproti tomu třeba na dovolenou zvládnou naspořit i za pár měsíců.

„Vytváří se fenomén, ke kterému se ti mladí lidé budou stahovat, věří v to, že když budou tady ty věci kupovat, tak budou více šťastní a spokojení,“ sdělil psycholog Petr Šobra.

Pro Čechy už tak brzy bude normální bydlet v nájmech. Stejně tak jako třeba pro Němce, ve vlastním tam žije zhruba 30 procent obyvatel.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments