Archiv

Most pořád trápí pozůstatky komunismu. Královské město změnila těžba uhlí

Tam, kde bylo kdysi královské město, jsou dnes zelené louky a obrovské jezero. Ze starého Mostu nezbylo téměř nic.

Zmizelo mnoho významných budov. Mezi nimi i městské divadlo z roku 1911. Na jeho místě zůstala pustina. Nedaleko stával také zachráněný děkanský kostel. I tam dlouhá léta nebylo nic než tráva. Teď už tam najdeme památník ze stromů vysázených do tvaru jeho půdorysu.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie se přestěhoval v roce 1975, ujel po kolejích 841 metrů a 10 centimetrů. „Kostel se musel před samotným přesunem komplet odstrojit. Když říkám komplet, myslím tím, že i věž samotná byla vlastně odstrojená,“ popsala kastelánka Zuzana Klimpová.

[chooze:article;value:544034]

Desetitisícitunový kolos převáželo 53 vozíků napojených na počítač. „Počítač sledoval, na kterém místě se kostel prohýbal dolů nebo nahoru, a upravoval přes jednotlivé vozíky výšku,“ vysvětlil rekultivátor Stanislav Štýs.

„Je to takové trošku i bolestivé, není to jednoduché,“ mrzí paní Jaroslavu. Tamní obyvatelé teskní například po kultuře starého Mostu.

„Těžbě musely ustoupit samozřejmě i obce, které se nacházely v těžebním prostoru,“ upozornil správce geologických sbírek Oblastního muzea a galerie v Mostě Pavel Dvořák. Do nedávna nebyl jistý ani osud Horního Jiřetína a Černic. I ty měly být původně srovnány se zemí.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments