Archiv

Muž se marně domáhal výplaty. Zaměstnavatel mu neplatil řadu měsíců

Pan Vladislav se celý dosavadní pracovní život pohyboval v gastronomii. Poslední zaměstnání mu ale nepřineslo radost ani peníze. Vysněná práce se přitom zpočátku tvářila jako správný kariérní postup – stal se vedoucím pobočky brněnského občerstvení.

„Už jsem pracoval v gastronomii sedm let předtím s tím, že jsem pracoval na pozici manažera nebo zástupce vedoucího. Tady jsem měl možnost postoupit přímo na pozici vedoucího pobočky,“ začal vyprávět svůj příběh Vladislav Bondarenko.

Postupně se prý ale začaly projevovat první trhliny a problémy převažovaly. „Týkaly se hlavně peněz, kdy jsem častokrát i platil zboží, které přijelo na pobočku. Pan majitel mi to pak doplácel v průběhu týdne, čtrnácti dnů. Problémy byly obecně od začátku, zhruba po třech měsících, kdy výplaty začaly chodit pozdě,“ pokračoval.

[chooze:article;value:547203]

​Výplata měla chodit na účet pana Vladislava k 15. dni v měsíci a obvykle se pohybovala kolem 35 tisíc čistého. Smlouvu měl rozdělenou na hlavní pracovní poměr a dohodu o provedení práce. „Momentální stav je takový, že poté, co jsme já a další tři kolegové skončili, výplatu jsme neviděli víc než měsíc,“ dodal Vladislav Bondarenko.

Z Brna se mezitím přestěhoval za přítelkyní do Prahy. „Neměl bych z čeho žít. I s tím, že podklady na Úřad práce nedodal, tak podpora za ten měsíc, co jsem byl hlášen, mi přijde na začátku dubna, takže jsem dva měsíce bez příjmu,“ popsal.

„Pokud se bavíme o vyplácení mzdy, třeba k tomu 15. dni v měsíci, tak to je taková interní věc toho zaměstnavatele. Dle zákoníku práce je to konec měsíce následujícího, toho, po kterém vznikl nárok na tu mzdu. Čili pokud se bavíme o mzdě za leden, tak by ji měl dostat do konce února,“ uvedl Karel Ryšavý, advokát se specializací na pracovní právo.

[chooze:article;value:532847]

​Redaktorka pořadu Na vaší straně se spojila s majitelem restaurace Ocean’s, kterým je Martin Baráček, aby zjistila, co bude s penězi, které bývalému zaměstnanci dluží.

„Já jsem řekl na začátku, že si uvědomuji, že tam je nějaký dluh, ale to, že s ním nekomunikuji, popírám. A proč vznikl ten dluh? Protože pan Bondarenko na nás poslal kontrolní orgány. Pobočka je víc než týden zavřená a o to těžší je se k těm penězům dostat,“ uvedl majitel provozovny. Pan Vladislav ale kontrolní orgány na restauraci poslal až poté, co neobdržel svoji poslední výplatu. „A tím to posunul dál, než bych chtěl, ale jak říkám, dneska mu to pošlu,“ dodal majitel.

A jak pan Baráček slíbil, tak se stalo. Den poté měl své peníze pan Vladislav na účtu. „Peníze od mého bývalého zaměstnavatele mi dorazily,“ řekl Bondarenko. Jenže s výší mzdy pan Vladislav nesouhlasí. Výpověď chtěl prý podat na začátku ledna s tím, že chtěl docházet do února, aby jeho zaměstnavatel měl čas najít za něj náhradu. Místo toho mu tehdejší zaměstnavatel rovnou předložil dohodu o ukončení pracovního poměru, a to ke 24. lednu, po zbytek měsíce si měl dočerpat dovolenou.

[chooze:article;value:543156]

​“Konkrétně o panu Bondarenkovi, který byl zařazen na vedoucí pozici pobočky, jsme po jeho odchodu po ročním angažmá zjistili řadu nesrovnalostí v evidenci suroviny, znehodnocené potraviny a provoz jsme převzali v hygienicky katastrofálním stavu, což dokládám několika fotografiemi,“ sdělil redakci Martin Baráček.

Výplatní pásky nemá pan Bondarenko k dispozici, aby bylo možné zjistit, proč dostal menší výplatu. Advokát se domnívá, že roli sehrálo datum ukončení smlouvy. „Proč dostal míň? Jednak ten pracovní poměr skončil 24.1., ne ke konci ledna, takže on pracoval kratší dobu. Nedostal nic z DPP, jen z pracovní smlouvy, takže proto to nakonec bylo těch 21 tisíc,“ sdělil advokát Ryšavý.

Pokud mu zbyla nějaká nevyčerpaná dovolená, měl dostat náhradu mzdy. Posvítit si na fungování společnosti má už na starosti inspekce práce. „Oblastní inspektorát práce pro Jihomoravský a Zlínský kraj zahájil kontrolu ve společnosti Ocean’s v březnu letošního roku, a to na základě došlých podnětů ke kontrole. Kontrola v současné době probíhá a je zaměřena na pracovněprávní vztahy, mimo jiné na povinnosti na úseku odměňování, evidence pracovní docházky, plnění zákonných povinností při vzniku a ukončení pracovního vztahu,“ informoval mluvčí Státního úřadu inspekce práce Richard Kolibač.

Pan Vladislav s prací v gastronomii skončil. „Od března jsem nastoupil v maloobchodě opět na vedoucí pozici. Hlavně jsem šel zas do nadnárodní firmy, a ne do rodinné, aby nedošlo k něčemu podobnému,“ uvedl pan Vladislav.

[chooze:article;value:541016]

​Podle některých personalistů je gastronomie v souvislosti s pracovně právními problémy kapitola sama o sobě. „Není to plošný problém, je to problém podvodných zaměstnavatelů, které by měli na inspektorátu práce odhalit a zavřít a ukončit jejich činnost. Je prostě neuvěřitelné, jaké případy občas v České republice vidíme. Děje se to třeba někdy ve výrobních firmách. Děje se to tam, kde se lidé bojí ozvat. A zaměstnavatelé to bohužel v některých případech zkoušejí, a když jim to projde jednou, tak to zkusí znovu,“ reagovala generální ředitelka ManpowerGroup a prezidentka Asociace poskytovatelů personálních služeb Jaroslava Rezlerová.

„Může se stát, že vám nevyjdou peníze nebo potřebujete prostě zaplatit něco jiného. To je život, ale záleží, jak se k tomu postavím a jak to řeším, čili komunikace je základ všeho, bez toho to nejde,“ dodal Ryšavý.

Co dělat v podobné situaci?

Smlouva

Druh práce, místo a den nástupu, to jsou tři základní údaje, které by v jakékoliv pracovní smlouvě měly být. Nechte si do ní napsat i výši mzdy. Přestože může být sjednána ve mzdovém výměru, pro vás to z praktického hlediska bude vždy výhodou. Navíc mzdový výměr může zaměstnavatel jednostranně měnit i bez uvedení důvodu.

Pozdní výplata mzdy

Že vám dorazí výplata na účet po smluvně daném termínu, se asi může stát, ale nemělo by to být pravidlem. Nevyplacení mzdy je přestupkem, za který může být uložena pokuta až 2 miliony korun. V tomto případě je také možné podat podnět na inspektorát práce. 

[chooze:article;value:538050]

Nebojte se ozvat

Na zaměstnavatele a podmínky, které vám v zaměstnání nabízí, dohlíží Státní úřad inspekce práce. Podněty mu lze podat i elektronicky.  

Ukončení zaměstnání

„Výpovědi dohodou“ nebo „okamžité výpovědi“ jsou podle některých advokátů nesmysly, kterými si leda přiděláte problémy. Ukončení pracovního poměru podávejte písemně, jinak se k výpovědi nepřihlíží. Podána může být i bez uvedení důvodu. Pokud se nedohodnete jinak, činí výpovědní doba dva měsíce.

Komunikace

Nejenže si zaměstnavatel vybírá ze zájemců, koho zaměstná. I vy byste měli být pečliví při výběru toho, pro koho budete pracovat. 

A co když váš zaměstnavatel nebo firma dohospodaří až k insolvenci a vy se ocitnete bez práce i bez výplaty? „Mají nárok podle zákona o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele na úhradu těchto mzdových nároků přímo ze státního rozpočtu. V té souvislosti se můžou obrátit na místně krajskou pobočku Úřadu práce,“ upozornil Jan Mašek, insolvenční správce a advokát Constelius, s. r. o. V takovém případě je ale nutné, aby se zaměstnanec přihlásil o peníze včas, a to do 5 měsíců a 15 kalendářních dnů ode dne oznámení zahájení insolvenčního řízení. Úřad práce jim pak může vyplatit až tři dlužné mzdy a takto vyplacené peníze pak požaduje po zaměstnavateli sám.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments