Archiv

Na Česko se ženou bouřky. Udeří už za pár hodin, varují meteorologové

V pátek bude deštivo. Alespoň to tvrdí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), podle kterých s sebou konec týdne přinese ideální podmínky pro tvorbu bouřek. Ty by se během dne mohly objevit hlavně na Domažlicku, Klatovsku, v Pošumaví a v jižních Čechách.

„Nečekejte žádné letní blýskavice, ale odpoledne a večer by to v této oblasti mohlo být živější,“ upozorňují meteorologové s tím, že poměrně vysoká šance na tvorbu bouřek je i v sousedním Bavorsku.

„Energie dostupná v atmosféře pro případné bouřky bude sice v porovnání s létem mizivá, její vertikální rozložení by mohlo ale sahat až do výšek nad 5 km,“ dodávají meteorologové. Déšť by se měl přihnat směrem od západu. Maximální denní teploty se budou pohybovat nejčastěji mezi 13 až 17 °C, což jsou hodnoty typické spíše pro konec dubna.

[chooze:article;value:546104]

​Už v sobotu ale přes naše území přejde studená fronta a oblačnosti tak bude i nadále hodně. „Občas zaprší a později večer se na horách mohou objevit i sněhové vločky,“ tvrdí meteorologové z ČHMÚ. Den ale bude ještě teplý. Po ránu se rtuť teploměru dostane až na 8 °C a odpoledne na 12 až 16 °C.

Ještě chladnější než sobota bude neděle. Srážek a oblačnosti by ale mělo být méně. „Čekáme jen ojedinělé přeháňky, které mohou být na horách sněhové, a zejména po ránu se dočkáme i polojasné oblohy,“ říkají meteorologové. Ráno bude 5 až 1 °C, na západě i 0 °C, a odpoledne kolem 10 °C.

Na Evropu udeřila silná bouře Monika. Ve Francii zabíjela:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments