Archiv

Na obloze se brzy objeví nová hvězda. Jasná má být jako Polárka

Na noční obloze se podle astronomů už brzy objeví nová jasná hvězda. Předpověděli to astronomové americké NASA. Konkrétně má jít o hvězdu T Coronae Borealis, která je sice za normálních okolností běžným okem neviditelná, jednou za čas se ale silně rozzáří a svítí pak podobně silně jako známá Polárka.

Tato takzvaná planoucí hvězda se totiž ve skutečnosti skládá ze dvou hvězd – červeného obra a bílého trpaslíka. Menší hvězda postupně nabírá od svého většího souseda hmotu, ale jen do chvíle, než dojde k řetězové reakci a výbuchu neboli nově. Tento stav u ní nastává jednou za přibližně 80 let. Naposledy k explozi došlo roce 1946.

[chooze:article;value:546491]

Nyní by mělo k výbuchu dojít nejpozději letos v srpnu. Jak ale připomíná CNN, nastat může prakticky každým dnem. „Většina nov se děje neočekávaně, bez varování. Nicméně T Coronae Borealis je jednou z deseti opakujících se nov v galaxii,“ vysvětluje William J. Cooke z NASA s tím, že hvězda přibližně rok před explozí začne pohasínat. To vědci zaznamenali už loni v březnu. Nova je tedy na spadnutí.

Až 3 000 světelných let vzdálená hvězda exploduje, bude v prvních dnech velmi dobře viditelná pouhým okem a asi týden pak s pomocí dalekohledu. Tedy samozřejmě za předpokladu bezoblačné oblohy. Zahlédnout půjde kdekoliv na severní polokouli a lidé ji najdou v souhvězdí Severní koruny, které se nachází mezi souhvězdími Pastýře a Herkula.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments