Archiv

Na zaplacení faktur bude 30 dní, navrhuje Brusel. Ekonomové před tím ale varují

Peníze v kapse co nejrychleji poté, co za svou práci vystavíte fakturu. Taková je vize Bruselu. „Pevně věřím, že urgentně potřebujeme zavést kulturu rychlých plateb, abychom uvolnili potenciál evropského hospodářství. Polovina faktur v Evropské unii se vyplácí se zpožděním,“ řekl Róża Thun Und Hohensteinová, zpravodajka návrhu.

Evropská komise by ráda, aby se splatnost faktur povinně zkrátila na třicet dnů. Jenže někteří europoslanci jsou skeptičtí. „Pro byznys jako takový takový je to radikální a výrazná změna, která může přinést negativní dopady,“ uvedl poslance Evropského parlamentu Jiří Pospíšil (TOP 09).

[chooze:article;value:540645]

​Před tím varují i ekonomové. Podle nich může být problém to, že pokud pravidla projdou, budou platit jen v sedmadvacítce. A na tom by mohly firmy tratit. „Bylo by výhodnější si nasmlouvat právě dovozy ze třetích zemí, takže zase vzhledem k tomu, že by se to regulovalo jenom v Evropské unii a ne ve zbytku světa, tak by na tom Evropská unie byla zase o něco hůř,“ poznamenal ekonom Petr Bartoň.

Ve hře je proto varianta, že by se třicetidenní lhůta nastavila pouze pro státní sféru nebo například obce. Soukromý sektor by pak musel dodržovat lhůtu šedesáti dnů, která platí už nyní.

„To, co často dělá veřejná správa, že nastaví splatnost té faktury na velmi dlouhou dobu, tak nyní ta legislativa nastavuje maximum té doby,“ sdělil europoslanec Marcel Kolaja (Piráti).

O návrhu bude ve středu hlasovat výbor Evropského parlamentu. A očekává se, že hlasování bude velmi těsné. Pokud výbor návrh posvětí, začne se hledat kompromis mezi všemi unijními institucemi.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments