Archiv

NASA pošle mimozemšťanům vzkaz v láhvi. Obsah je zásadní pro celé lidstvo

[chooze:gallery;value:35195]

​Pokud mimozemšťané existují, navážeme s nimi spojení. Možná právě to si řekli odborníci z NASA, kteří se rozhodli poslat do vesmíru vzkaz v láhvi. Její obsah zahrnuje hned několik zajímavých informací.

To, že se NASA chystá vyslat „vzkaz v láhvi“, není ale jen metaforou. Společnost totiž před několika měsíci vyzvala veřejnost, aby jí lidé zaslali svá jména. K desce tak bude připevněn mikročip se jmény více než 2,5 milionu lidí z celého světa. Výzvu, kterou NASA vyhlásila v loňském roce, nazvala „Vzkaz v láhvi“. Symbol se navíc objeví i na samotné desce.

Na destičce o rozměrech zhruba 18×28 centimetrů má být i odkaz na rádiové frekvence Water Hole, píše The Sun. Ty mají být podle odborníků ideální k tomu, aby se kontakt s obyvateli jiné planety skutečně povedl. 

[chooze:article;value:546665]

​NASA navíc pořídila nahrávku lidí, kteří vyslovují slovo „voda“. Ta je pro lidský život zásadní, a právě proto je nahrána ve 103 světových jazycích. Slova agentura převedla do zvukových vln a vytepala na jednu ze stran desky.

Na desce se má objevit i text básně In Praise of Mystery: A poem for Europa od americké básnířky Ady Limón. Vytesat se tam má i slavná Drakeova rovnice a podobizna uznávaného planetárního vědce Rona Greeleyho.

„Na jednom místě se spojuje to nejlepší, co lidstvo ve vesmíru nabízí – věda, technika, vzdělávání, umění a matematika. Poselství je spojeno prostřednictvím vody, která je nezbytná pro všechny formy života, jak je známe. Dokonale ilustruje spojení Země s tímto tajemným oceánským světem, který se vydáváme prozkoumat,“ uvedla ředitelka oddělení planetární vědy NASA Lori Glazeová.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments