Archiv

Nebe rozjasní polární záře. Češi si kvůli ní ale budou muset přivstat

Odborníci zaznamenali, že v sobotu po druhé hodině ranní proběhla v aktivní oblasti na Slunci velmi silná erupce třidy X1.1, během které se uvolnila plazma mířící přímo k Zemi. Navíc se spojila s další erupcí, zjistili pracovníci Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) a Národního úřadu pro vesmír a kosmonautiku (NASA)

Oba úřady teď předpovídají, že díky tomu může v noci na pondělí nebo v pondělí velmi brzy ráno vzniknout polární záře. Podle Petra Horálka z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě by mohla být dokonce vidět v Česku. „Samozřejmě předpovědi polárních září nejsou nikdy stoprocentní, v tomto případě jsou ale šance nemalé,“ sdělil Horálek.

[chooze:article;value:546385]

„Pozorování ale nebude zdaleka ideální. Kromě případné nepřízně počasí jej tentokrát zkomplikuje svit Měsíce, který bude prakticky v úplňku,“ upozornil. Podle jeho slov v Česku a na Slovensku nejsou nikdy tak jasné záře jako v severských oblastech, obvykle jsou zaznamenatelné jen fotograficky.

Předpovědi taky nepřejí pozorování volným okem, bude to spíše o štěstí. „Oblačnosti bohužel je a bude během večera a noci hodně a šance bude nad severním obzorem jen v přechodných dírách v oblačnosti,“ uvedl na síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).


Podobná situace, kdy mohli lidé v Česku zaznamenat polární září, nastala například 25. listopadu loňského roku.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments