Archiv

Nemůžete se zbavit chřipky? Příčinu můžete najít v koupelně, varují odborníci

Nahromaděné vlasy a jiné nečistoty v odpadním potrubí mohou přivodit nemoci dýchacích cest, kterých je těžké se v znečištěném prostředí zbavit. „Pokud se lidé o odpady nebudou starat, na stěnách trubek se vytvoří škodlivý biofilm, který se může stát množírnou pro bakterie,“ cituje britský list Mirror vedoucí strategického zásobování společnosti Plumworld Eleanor Potterovou.  

Její slova potvrzuje také studie Východoanglické univerzity, která tvrdí, že ucpané vodovodní trubky mohou usnadnit šíření bakterií a tím i řady nemocí.

[chooze:article;value:542603]

​Podle webu BristolLive ucpává odpadní trubky v koupelnách hlavně směs nečistot, jako jsou vlasy, žmolky z oděvů, sulfáty v šamponech, silikony v kondicionérech, nebo dokonce zubní pasta a jiné drobné nečistoty. Když se nahromadí v potrubí, nedovolí vodě pořádně protéct, kontaminovanou ji vrací zpět do sprchového koutu nebo do umyvadla, ve kterém si pak lidé myjí obličej nebo umývají potraviny.

„Aby lidé zabránili tvorbě bakterií, je třeba odpady v domácnosti čistit každý týden,“ upozornila Eleanor Potterová. Eliminovat nebezpečí tvorby bakterií mohou lidé několika způsoby, jedním z nich je například používání sítek, která většinu nečistot zachytí.

Na vyčištění odpadů existuje i řada takzvaných babských rad, například je možné použít ocet v kombinaci s práškem do pečiva nebo do odpadu vysypat sáček jedlé sody a přilít opět hrnek octa. Směs necháme probublat zhruba půl hodiny a pak do odpadu nalijeme větší množství vroucí vody, radí web zaměřený na domov a zdraví Real Simple. 

Vědci objevili superúčinná antibiotika. Mohou zachránit desetitisíce lidí ročně (1/2024):

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments