Archiv

Nestyďte se vyjednávat! Vyjednávání nikdy neznamená kapitulaci, míní papež František

„Myslím, že nejsilnější je ten, kdo se podívá na situaci, myslí na lidi a má odvahu vyvěsit bílou vlajku a vyjednávat,“ řekl František v rozhovoru, který byl sice natočený už minulý měsíc, ale jehož části byly podle agentury Associated Press zveřejněny v sobotu. Dodal, že rozhovory by měly probíhat za pomoci mezinárodních mocností.

Mluvčí Vatikánu Matteo Bruni později uvedl, že papež použil přirovnání, které navrhl jeden z tazatelů během rozhovoru, aby naznačil „ukončení nepřátelství, mír dosažený s odvahou vyjednávání“. Poukázal na to, že později v rozhovoru František řekl, že „vyjednávání nikdy neznamená kapitulaci“. V téže větě však František nazývá vyjednávání „odvahou nepřivést zemi k sebevraždě“. Deník New York Times uvedl, že celý rozhovor má být odvysílán koncem tohoto měsíce.

[chooze:article;value:543455]

AP v této souvislosti připomíná, že Ukrajina nadále trvá na tom, že se do mírových rozhovorů přímo s Ruskem nezapojí a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj několikrát prohlásil, že iniciativa v mírových jednáních musí patřit zemi, která byla napadena. Rusko v této válce, která trvá již třetím rokem, získává na síle a Ukrajině dochází munice. Někteří spojenci Ukrajiny na Západě mezitím jemně naznačují možnost vyslání vojáků.

František se po celou dobu války snažil zachovávat tradiční diplomatickou neutralitu Vatikánu, která však byla často doprovázena zjevnými sympatiemi k ruskému zdůvodnění invaze na Ukrajinu, například když poznamenal, že NATO svou expanzí na východ „štěká na ruské dveře“. Papež v rozhovoru pro RSI řekl, že „slovo vyjednávat je odvážné slovo“.

„Když vidíte, že jste poraženi, že se věci nevyvíjejí dobře, musíte mít odvahu vyjednávat,“ řekl. Papež také připomněl, že některé země se nabídly, že budou v konfliktu působit jako prostředníci.

„Dnes je například ve válce na Ukrajině mnoho těch, kteří chtějí být prostředníky,“ řekl. „Turecko se k tomu nabídlo. A další. Nestyďte se vyjednávat dříve, než se situace ještě zhorší,“ apeloval papež.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, jehož země, která je členem NATO, se snaží vyvažovat své úzké vztahy s Ukrajinou i Ruskem. Státník během páteční návštěvy Zelenského nabídl uspořádání mírového summitu mezi oběma zeměmi.

Do Evropy se vrací uprchlická vlna. Papež se vydal uklidnit situaci do Francie (9/2023):

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments