Archiv

Nevíte, jak vyjednávat o vyšší mzdě? Využijte 5 principů Sebeobrany pro všechny

[chooze:gallery;value:34825]

​Koncept Empowerment Self Defense (ESD, Sebeobrana pro všechny) se zaměřuje na fyzickou obranu a na schémata umožňující žít kvalitní život. K tomu diskriminace v různých podobách prostě nepatří. Pojďme si ukázat, jak nám zásady Mysli – Zakřič – Utíkej – Bojuj a Sdílej mohou pomoci konkrétně v případě, pokud se domníváme, že jsme se stali cílem platové diskriminace.

Princip první: Mysli

Tento princip je o intuici, ale také o strategii a informacích. Podle studie Lindy Babcockové z Harvardu z roku 2003 se ženám ne vždy chce pouštět do vyjednávání o platech. Firmy často nediskriminují záměrně, ale ženy si o vyšší plat někdy neřeknou. Často se ženám do vyjednávání nechce, ne vždy vědí, o kolik si mají říct.

Podle studie se do vyjednávání zapojí pouze 7 % žen ve srovnání s 57 % mužů. Pokud se ženy zapojí, jsou ve vyjednávání stejně úspěšné jako muži. Takže základem je příprava. Existuje mnoho zdrojů, ze kterých lze zjistit platové rozmezí pro konkrétní pozice, ať jsou to inzerce pozic na pracovních portálech, nebo třeba platová kalkulačka ministerstva práce a sociálních věcí v rámci projektu Rovná odměna.

[chooze:article;value:542534]

​Další bariérou vyjednávání je předpoklad, že když si neřeknu o peníze, tak na mě v práci nebudou tak přísní a nebudu pod takovým tlakem. A nebudu vypadat hamižně… a budu mít více času na rodinu. A takových falešných, na pravdě se nezakládajících, a hlavně s vyjednáváním o platu nesouvisejících, předpokladů existuje celá řada. Takže, dámy, chce to trochu přípravy a strategie, ale stojí to za to! V úhrnném součtu ušlého zisku byste možná musely pracovat i o desetiletí déle, abyste dohnaly kolegu, který si na začátku vyjednal více.

Princip druhý: Zakřič

Doufáme, že v rámci vyjednávání o platu se křiku vyhnete, ale hlas budete potřebovat, stejně jako přesvědčení se za sebe postavit. My ženy se totiž často dokážeme bít jako lvice za jiné, ale nikoliv za sebe. Zkuste si tedy představit, že vyjednáváte za svoji rodinu, svoje kamarádky nebo vaše děti. Jak oni k tomu přijdou, že si připadáte nedostatečně odměněna?

Vymezte si hranice. Naučte se komunikovat svoje požadavky a potřeby. Naše doporučená komunikační formulace je založena na sdělení aktuálního pozorování – například mám pocit, že na své pozici nejsem adekvátně ohodnocena –, následuje emoce – cítím se, že nejsem dostatečně respektována –, a zakončete požadavkem – můžeme si o tom promluvit?

[chooze:article;value:546024]

Přípravu už máte. Už se umíte opřít o fakta, máte argumenty a víte, co můžete nabídnout. A také víte, čeho chcete dosáhnout, kde jsou hranice, za které neustoupíte. Možná dostanete zajímavou zpětnou vazbu. Možná budou nadřízení překvapeni. A možná to nepůjde tak rychle. Ale ten pocit, že jste se za sebe postavila, za to stojí.

Princip třetí: Utíkej

Opět, ne vždy se jedná o útěk ve smyslu Usaina Bolta nebo Emila Zátopka, ale zde je možný příměr k deeskalaci, pauze, získání času pro další informace nebo třeba zklidnění emocí. Pokud se situace ve vyjednávání vzácně vyhrotí a dojde k emočně zvýšené reakci, obvykle doprovázené křikem jedné ze zúčastněných stran, tak je lepší dát si pauzu. Je potřeba situaci zklidnit.

Přestávku u složitých vyjednávání uvítá každý. A pokud chcete příklad úspěšného vyjednávání, připomeňte si Julii Robertsovou ve filmu Erin Brockovich nebo usedněte ke kulatému stolu mentoringu 12. dubna na Equal Pay Day.

A pozor, opuštění toxického vztahu nebo toxického pracovního prostředí je také možností. Pokud máte dojem, že si vás ve firmě neváží, cítíte se podhodnocená nebo nedoceněná a nedá se s tím nic dělat, jděte jinam.

[chooze:article;value:544803]

Princip čtvrtý a pátý: Bojuj a sdílej

Fyzický boj, který je v konceptu Sebeobrany pro všechny až na čtvrtém místě, můžeme přetransformovat jako boj za sebe a své hodnoty. Fyzickou obranu bychom totiž měli používat pouze v momentech, kdy jde o zdraví nebo o život. Ve vyjednávání si ale musíte vybojovat prostor pro diskuzi a vlastní rozvoj.

Pozornost naopak budeme věnovat pátému principu, který zní sdílej. Kromě sdílení úspěchů, poučení se z neúspěchů, schopnosti říct si o pomoc, je sdílení i o schopnosti mít kolem sebe okruh lidí, na které se můžete spolehnout. Společenství, které vás posouvá dál. Ti, kteří vám rozumí, jsou schopni naslouchat, neposuzovat a neodsuzovat. Budujte vztahy, protože s opravdovými přáteli můžete mít autentické konverzace, dostanete zpětnou vazbu a často i cenné informace, které vám mohou pomoci při příštích vyjednáváních.

A k tomu také můžete využít platformu unikátního projektu Equal Pay Day, kde se v rámci Teens zóny, pod patronací pojišťovny Allianz, můžete spolu se svými teenagery zúčastnit praktického nácviku ESD nebo dalších aktivit zaměřených na vzájemné porozumění, rozvoj zdravého sebevědomí a sebeobranu. Celý program a vstupenky naleznete na webu. Z rovného odměňování má totiž prospěch celá společnost.

[chooze:article;value:497253]

Učte se vyjednávat od nejlepších

Equal Pay Day jednou ročně otevírá největší speed mentoringovou zónu svého druhu v České republice. Účastnice mohou vybírat z 80 mentorek z Čech a ze zahraničí a na vylepšení vyjednávacích schopností si můžete vybrat hned z několika mentoringů.

Leona Schovancová, členka BPWCR a interim & projektová manažerka, vám ukáže, jak se orientovat v odměňování na trhu práce, kde hledat informace a jaké taktiky při vyjednávání o mzdě můžeme využít.

Mediátorka Kateřina Bělková vás naučí tři základní profesionální techniky, díky nimž si ve svém životě vyjednáte cokoliv.

Dana Potočková, výkonná ředitelka Conflict Management International, představí účinné strategie a naučí vás, jak vyjednávat s elegancí.

Ivana Šedivá, mentorka v Google for Startups a brand engagement officer v Czechitas, vysvětlí, jak využít řeč těla při vyjednávání a ovlivňování.

Saule Mergenová, business development director ve společnosti Matbot, vás provede technikami vyjednávání o platu, prodejních technikách a technikách uzavírání obchodů (v anglickém jazyce).

Equal Pay Day opět upozornil na nerovnost platů žen a mužů. TV Nova byla hlavním partnerem:

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments